MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

12 ναυτικά μίλια: O εκφυλισμός ενός εθνικού δικαιώματος

Έχουμε κορεστεί από την επανάληψη διακηρύξεων για τα εθνικά μας δικαιώματα στις θάλασσες, του τύπου της πρόσφατης δήλωσης του υπουργού Άμυνας από τη Λέρο ότι «…τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, σε ΑΟΖ και σε χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί και εθιμικό Δίκαιο και δεσμεύει τους πάντες…». Το ζήτημα δεν είναι να διακηρύττεις συνεχώς και με σθένος ένα εθνικό σου Δικαίωμα αλλά να το εφαρμόζεις.
 

Iσχυρές ρωγμές στο σύστημα εξουσίας

Να ποιο ήταν το μυστικό όπλο του Μητσοτάκη στον δρόμο προς τις εκλογές του 2019
 
Είναι γενικώς γνωστό, ιδιαιτέρως στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεδέχθη με χαρίεσσα διάθεση την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.∆. το 2016. Και τούτο διότι τον θεωρούσε εύκολο αντίπαλο με όρους ιδεολογίας – «γόνος», «τζάκι», «βαρόνος», «νεοφιλελεύθερος», με υποτιθέμενους «σκελετούς στην ντουλάπα», θα ήταν ο ιδανικός αντίπαλος. Η «χαρά» του Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος μάλιστα πίστεψε τότε ότι, λόγω της ρητορικής του δεινότητας στο Κοινοβούλιο, υπερείχε καταφανώς στις συγκρίσεις μαζί του.