MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε – Έξι νέες χώρες στους BRICS! – Αλλάζουν οι παγκόσμιες ισορροπίες

Η έκπληξη της Σαουδικής Αραβίας δίνει ώθηση στην προσπάθεια αποδολαριοποίησης - Κυριαρχία των BRICS στην παγκόσμια παραγωγή αργού πετρελαίου
 
Η ομάδα BRICS της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, θα προσθέσει έξι ακόμη χώρες στις τάξεις της το επόμενο έτος, καθώς το Πεκίνο και η Μόσχα πιέζουν για τη συλλογή των αναδυόμενων οικονομιών ώστε η ομάδα να εξελιχθεί σε ισχυρό αντίβαρο στη δυτική παγκόσμια κυριαρχία.
 
Οι BRICS κάλεσαν τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να ενταχθούν, μια κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει την επιρροή τους.
 

Ελλάδα 2023: «Μαύρη πρωτιά» με το μεγαλύτερο ποσοστό (επί της έκτασης), καμμένων εκτάσεων στην ΕΕ!

Θλίψη (και οργή) προκαλούν τα στατιστικά του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS)
 
Το EFFIS (European Forest Fire Information System) έχει δημιουργηθεί από την EC–Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις εθνικές πυροσβεστικές αρχές για να υποστηρίξει τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την προστασία των δασών από πυρκαγιές στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, καθώς και για την παροχή της EC υπηρεσίες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εναρμονισμένες πληροφορίες για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη. http://effis.jrc.ec.europa.eu
 
Επί του παρόντος, αυτή η ομάδα αποτελείται από ειδικούς από 43 χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
 

Αεροπυρόσβεση: Έδωσαν 500 εκατ. ευρώ από το 2019 για ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα

Από το 2019 μέχρι και σήμερα, όπου τα εναέρια μέσα τα οποία μισθώνονται έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και οι δαπάνες επταπλασιαστεί, έχουμε νέο ρεκόρ αρνητικό ρεκόρ 15ετιας καμένων εκτάσεων.
  • – Εναέρια μέσα Πυρόσβεσης: Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο «βωμό» της ενοικίασης την τελευταία πενταετία. 
  • – Πάνω από 500 εκατ. ευρώ το κόστος ενοικίασης από το 2019. Μόνο το 2023 ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ. 
  • – Το 2021 έγιναν στάχτη 1,307,440 εκατ. στρέμματα δάσους ενώ φέτος μέχρι και τις 22 Αυγούστου είχαν καεί 1,159,550  εκατ. στρέμματα. 
  • – Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής: «Ο Δασοπυροσβεστικός Μηχανισμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τουλάχιστον δύο μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα».