MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Περί… ψεκασμένων

Όταν ένας πρωθυπουργός καταφεύγει σε ανοίκειους χαρακτηρισμούς σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καλύψει την ανεπάρκεια της κυβέρνησής του, είναι προφανές ότι έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του.


Άραγε μετά τις ύβρεις κατά του λαού για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα που έφεραν το νέο lockdown, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Να συλλαμβάνει όσους διαφωνούν με την κυβέρνηση;

Μήπως τελικά είναι ο κύριος Μητσοτάκης… ψεκασμένος κι όχι όσοι πολίτες εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τον τρόπο που διαχειρίζονται την κρίση του κορονοϊού τόσο ο ίδιος όσο και οι περιβόητοι ειδικοί που αλλάζουν απόψεις σαν τα πουκάμισα;

Ένας Φινλανδός αποστομώνει τον καθηγητή Μαραντζίδη για τη φινλανδοποίηση

Γράφει ο Τέμου Λέχτινεν* -


Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη στην "Καθημερινή" της Κυριακής 18 Οκτωβρίου, που παρά τον ποδοσφαιρικό του τίτλο είναι στην πραγματικότητα μία "προκλητική" θεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από την εμπειρία του ευρωπαϊκού Βορρά και δη της Φινλανδίας. Παρότι κάποια σημεία με βρίσκουν σύμφωνο, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μία διαφορετική οπτική που εξηγεί γιατί νομίζω ότι τελικά κάνει λάθος.


Ας ξεκινήσω από το σημείο που πιστεύω ότι ο κ. Μαραντζίδης έχει δίκιο. Τα μικρά, περιφερειακά έθνη, τα οποία στο τέλος της ημέρας μπορούν να στηρίζονται μόνο στον εαυτό τους και όχι σε συμμάχους που ίσως είναι αλλά και ίσως να μην είναι εκεί όταν χρειαστεί, δεν μπορούν να έχουν πολιτικές αυταπάτες μεγαλείου. Οπως είπε ο Juho Paasikivi, πρόεδρος της Φινλανδίας (1946-56), και αρχιτέκτονας της φινλανδικής μεταπολεμικής εξωτερικής πολιτικής: «η αναγνώριση των γεγονότων είναι η αρχή κάθε σοφίας».

Γεωπολιτική Στρατηγική με ρίχτερ έντασης

-Στο στούντιο των «Αντιθέσεων» ο Αλέξανδρος Μαλλιάς , πρέσβης ε.τ. , με θητεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1978-1982) , Επιτετραμμένος στη Λιβύη ( 1982-1984), στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη ( 1987-1988), πρώτος Σύμβουλος για Πολιτικές Υποθέσεις στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ (1989-1993), Διαπραγματευτής της Χάρτας των Παρισίων για μία Νέα Ευρώπη (Βιέννη-Παρίσι 1990) .Υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών(1994 )σε Κροατία, Βουλγαρία και Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας. Πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (1995-1999), Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία ( 1999-2000) και Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων( 2000-2005).Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον (2005-2009).Το 2007 βραβεύθηκε στην Ουάσινγκτον με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. 
 

Το όπλο του φόβου

Ποια επιστημονική μελέτη τεκμηριώνει πως ο ιός μεταδίδεται μεν από τα εστιατόρια που τηρούν τους κανόνες υγιεινής, αλλά όχι από τα ασφυκτικά γεμάτα μέσα μαζικής συγκοινωνίας; Από τα τραίνα, τα λεωφορεία κλπ. που στοιβάζεται ο ένας επάνω στον άλλο, πολύ συχνά χωρίς καμία μάσκα προστασίας και με καθόλου συνθήκες υγιεινής; Πόσοι θα πεθάνουν επειδή δεν θα έχουν να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας τους για τις υφιστάμενες ασθένειες τους, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να τους στείλει στην ανεργία κλειδώνοντας την οικονομία; Είναι πολλά τα ερωτήματα, αλλά δυστυχώς δεν θα πάρουμε απαντήσεις – ενώ κανένας δεν πρόκειται να αντιδράσει στα μέτρα, από το φόβο του μήπως μολυνθεί από τον ιό και βρεθεί διασωληνωμένος ή, ακόμη χειρότερα, σε ένα νοσοκομείο χωρίς συσκευές αναπνοής. Ο φόβος εκμηδενίζει ακόμη και τις πιο αυτονόητες ανθρώπινες, καθώς επίσης κοινωνικές αντιδράσεις – ενώ λόγω του φόβου μας εμείς οι Έλληνες έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε.

“Πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αποκλείσει την πρόταση Μητσοτάκη για εμπάργκο όπλων στη Τουρκία”

“Ξεχάστε το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία”! Ο Μάϊκλ Ρούμπιν αναλυτής του American Enterprise Institute και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, γράφει σε άρθρο του ότι “τουλάχιστον πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποκλείσει την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία”.

Στο άρθρο του στην ιστοσελίδα του American Enterprise Institute, ο Ρούμπιν γράφει:

Ενώ αλλοδαποί, ισλαμιστές & ακροαριστεροί αλωνίζουν ανενόχλητοι ο Μ.Χρυσοχοΐδης «κουνάει το δάχτυλο» στους Έλληνες!

( John.k - Ό κ. Χρυσχοΐδης ξέχασε επίσης να πει, πως τους Έλληνες μπορούμε να τους ταυτίσουμε  εύκολα πια, με το σύστημα που κρατάμε για αυτούς στην Γερμανία με τις φορολογικές καρτέλες με την ΑΑΔΕ, ώστε τα πρόστιμα να πάνε απ’ ευθείας στην εφορία τους και αν δεν τα πληρώσουν να γίνουν κατασχέσεις. Οι αλλοδαποί άλλωστε δεν έχουν καρτέλες… τα μόνα χρήματα που έχουν είναι αυτά που τους έδωσε ο Τζώρτζ Σόρος, οπότε δεν έχει νόημα να τους κυνηγήσει κανείς , γιατί ούτως ή άλλως δεν είναι περιουσιακό στοιχείο το χρήμα … )
 
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε στην σημερινή ανακοίνωση των νέων απαγορεύσεων του κορωνοϊού και «κούνησε το δάχτυλο» στους Έλληνες και στους επιχειρηματίες λέγοντας πως «σκάβουν τάφους» αν δεν υπακούν στις νέες απαγορεύσεις.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης δεν είπε «λέξη» για τις ανενόχλητες συγκεντρώσεις αλλοδαπών, ισλαμιστών, ακροαριστερών και για τα πλιάτσικα παράνομων μεταναστών στη Σάμο που έχουν αναστατώσει τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα και έχουν εξοργίσει τους «κλειδωμένους» και υβριζόμενους από τα ΜΜΕ, Έλληνες πολίτες.