MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Γιατί η ΕΕ μπορεί να διαλυθεί το 2023 – Ποιο είναι το τρομερό λάθος των Ευρωπαίων ηγετών που θα φέρει φτώχεια και χάος

Την οικονομική και ενεργειακή συντριβή της Γερμανίας θα ακολουθήσει η διάλυση της ΕΕ, σημειώνει ο ιστορικός Eric Zuesse


H Γερμανία, η οποία υπήρξε ισχυρή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει επιβάλει λιτότητα σε πιο αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, απαιτεί τώρα από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να διασώσουν τους Γερμανούς από αυτό που σύντομα και αναπόφευκτα θα βιώσει: μία κατάσταση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης που απορρέει από τη συμμόρφωση της Γερμανίας στο αίτημα των ΗΠΑ όχι μόνο να συμμετάσχει στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά ακόμη και να εγκαταλείψει τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, τονίζει σε ανάλυσή του ο γνωστός ιστορικός και συγγραφέας Eric Zuesse.
 
Η Γερμανία ήταν, μέχρι πρόσφατα, ο βιομηχανικός κινητήρας της ΕΕ, και ως εκ τούτου έχει τα περισσότερα να χάσει από τη μειωμένη και πολύ πιο δαπανηρή ενεργειακή προμήθεια. αλλά αυτό συνέβη τώρα και θα κλιμακωθεί τον ερχόμενο χειμώνα.

Πανελλήνια μετάδοση τουρκικής γλώσσας και προπαγάνδας, πρωί – βράδυ, με την μέθοδο των… τουρκοσειρών!

Σκηνή από την “αθώα” τουρκοσειρά «Ελίφ», όπως μεταδόθηκε στις 27/7/2022


Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, οι «εκατέρωθεν» βρισιές, με πολύ βαριές εκφράσεις, μεταξύ των Ρ.Τ. Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελή, ήταν στην ημερησία διάταξη.

Η σταδιακή μετατροπή της σημερινής Τουρκίας σε «γωνιακό κατάστημα» παράνομου πλουτισμού των «συνεταίρων» πλέον Ερντογάν και Μπαχτσελή, με την στενή υποστήριξη και συνεργασία του τουρκικού υπόκοσμου και της τουρκικής μαφίας, άλλαξε τα δεδομένα με αποτέλεσμα ο ένας να εκφράζεται πλέον για τον άλλο με λέξεις και εκφράσεις θαυμασμού. Έτσι, ο δεύτερος συχνά χρησιμοποιείται σαν φερέφωνο ή σαν προάγγελος του πρώτου, ιδίως όταν πρέπει να προετοιμαστεί ή να δοκιμαστεί ένα «ολισθηρό» έδαφος.

Μια τέτοια ακριβώς περίπτωση φαίνεται πως αποτελούν οι πρωτοφανείς δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελή που συνοδεύτηκαν και από μια προκλητική επίδειξη ενός χάρτη με την μισή Ελλάδα… τούρκικη!

Στάλιας : Η μεγάλη διαφορά, του εκδίδειν και εκδίδεσθαι!

Σπυρίδων Στάλιας, οικονομολόγος Ph.D


Ένα κράτος που εκδίδει το δικό του νόμισμα πρώτα δαπανά και μετά φορολογεί και εκδίδει (δανείζεται) ομόλογα.

Η πράξη της φορολογίας δεν έχει δημοσιονομική αιτία, δηλαδή δεν φορολογεί το κράτος για να βρει χρήματα για να δαπανήσει.

Φορολογεί για να διατηρεί της αξία του νομίσματος σταθερή (πληθωρισμός) και για να αναδιανείμει το εθνικό εισόδημα από τους πλούσιους προς τους φτωχούς και έτσι ταυτοχρόνως προστατεύει την συνολική ζήτηση αλλά καί την παραγωγή.

Η πράξη της έκδοσης ομολόγων (χρέος) και πάλι δεν είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, δηλαδή δεν δανείζεται η χώρα το νόμισμα που εκδίδει για να δαπανήσει. Αυτό είναι εντελώς παλαβό, δεν στέκει. Εκδίδει ομόλογα που μετά τα πουλάει και άλλες φορές τα αγοράζει πίσω, για να σταθεροποιεί η Κεντρική Τράπεζα το ύψος του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου εκεί που επιθυμεί.