MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Η εξυγίανσή του Ρώσικου πιστωτικού συστήματος

Άποψη 

Η διορατικότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των πολιτικών ηγετών που γράφουν ιστορία. 

Στην βάση αυτή ο Πρόεδρος της Ρωσίας διαπίστωσε έγκαιρα ότι δεν μπορεί να ασκεί σοβαρή γεωστρατηγική πολιτική χωρίς να έχει καλύψει τα χρηματοοικονομικά νώτα του. 

Χωρίς δηλαδή να έχει ισχυρό πιστωτικό σύστημα και υγιείς τράπεζες. 

Το ρωσικό τραπεζικό σύστημα ακολούθησε την πεπατημένη των υπολοίπων τραπεζικών συστημάτων σε τρία στάδια. 

Η Ευρωζώνη σε πορεία διάλυσης

Οι εκβιασμοί της ΕΚΤ δύσκολα θα εμποδίσουν τη σύγκρουση της Αραγονίας με την Καστίλη στην Ισπανία – κάτι που, σε συνδυασμό με την απογοητευτική κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, καθώς επίσης με τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, ίσως ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη νομισματική ένωση.

«Όπως όλα δείχνουν, ευρισκόμαστε πράγματι προ των πυλών του χάους – αφού η Ευρωζώνη είναι σε αδιέξοδο, χρειάζεται απαραίτητα η ομοσπονδιακή ένωση της για να διορθωθούν τα προβλήματα της, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν την υποστηρίζουν.

ΣΤΟ 28,7% Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Πρακτική αδυναμία να στοιχειοθετήσει με οικονομικούς όρους, την αισιοδοξία που εκφράζεται περί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, εκφράζει το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) ΓΣΕΕ.

Οριοθετώντας μάλιστα την πραγματική ανεργία το β’ τρίμηνο του 2017, στο 28,7%, στην ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να οδηγούν στο συμπέρασμα για «σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη». 

Έκρηξη στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου - Ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ

Μεγάλη αύξηση καταγράφηκε τον Αύγουστο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, οι οποίες ύστερα από πολλούς μήνες αναρριχήθηκαν πάνω από τα 6 δισ. ευρώ.

Μόνο τον Αύγουστο, καταγράφηκε αύξηση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των επιστροφών φόρου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Δεν αρκεί να είσαι έξυπνος, πρέπει να είναι και οι άλλοι!

Φωτεινή Μαστρογιάννη 

Η συζήτηση για την ευφυΐα των λαών αποτελεί, εδώ και αρκετό καιρό, αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους ψυχολόγους και τους οικονομολόγους. Οι οικονομολόγοι ενδιαφέρονται και γιατί ήδη υπάρχει από το 1950 μία τάση συνδυασμού της οικονομίας και της κοινωνιολογίαςως συνέχειας της κλασικής οικονομικής σχολής αλλά και γιατί σχετίζουν τον εθνικό δείκτη ευφυΐας με την οικονομική ανάπτυξη. 

Το «νεοφιλελεύθερο» παραμύθι

Mία πλούσια μειονότητα θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο πλούσια, για να επενδύσει δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας – οπότε η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι αναγκασμένη να συμφωνήσει να γίνει πιο φτωχή, για να αποφύγει την ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση της.

«Ο ατομισμός, στον οποίο στηρίζεται ο φιλελευθερισμός, αποτελεί ένα σύστημα, στο οποίο η κοινωνική αλληλεγγύη είναι άγνωστη (οπότε είναι οξύμωρο να ζητούν οι φιλελεύθεροι Έλληνες την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την οποία πολύ σωστά με κριτήριο την ιδεολογία τους αρνούνται οι γερμανοί φιλελεύθεροι). 

Στοιχεία- σοκ για τη γήρανση στην Ελλάδα

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς σε απόλυτους αριθμούς από το 2011, οπότε και για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων και των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό. Τα παραπάνω αναφέρει η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, σημειώνοντας πως τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας είναι δυσοίωνα και απολύτως απογοητευτικά.