MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Η «σφήνα» των ΗΠΑ στην Ουκρανία, μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας

Η Ρωσία δεν απειλεί την παγκόσμια ηγεμονική θέση των ΗΠΑ – αλλά η απλή πιθανότητα να συνεργασθεί με την Ευρώπη, με τη Γερμανία ειδικότερα, αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για αυτή τη δεκαετία. Μία απειλή για τις ΗΠΑ που πρέπει να εξαλειφθεί εν τη γενέσει της. Η διατήρηση μίας ισχυρής σφήνας μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας είναι υπαρξιακού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ. Το κυρίαρχο συμφέρον των ΗΠΑ, για τις οποίες έχουμε πολεμήσει επί αιώνες, τον Πρώτο, το Δεύτερο και τον Ψυχρό Πόλεμο, είναι η μη ύπαρξη σχέσης μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας – επειδή ενωμένες οι δύο αυτές χώρες, αποτελούν τη μοναδική δύναμη που θα μπορούσε να μας απειλήσει. Επομένως πρέπει να φροντίσουμε να μη συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο (Friedman, Stratfor).
 

Αποκαλυπτική έρευνα: Γιατί η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλή

Στην Ελλάδα, και μόνο στην Ελλάδα, το 100% της ενέργειας περνά από το χρηματιστήριο ενέργειας
 
*Άρθρο των Ιωάννη Λεβεντίδη, Ευάγγελου Μελά, Κωνσταντίνου Πούλιου (Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών)
 
Το τελευταίο διάστημα το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά γονατίζουν υπό το βάρος των λογαριασμών ρεύματος και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις του κύματος ακρίβειας.