MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Η πρεμούρα του Κ. Μπακογιάννη -Την ώρα που ο Ερντογάν κάνει την Αγία Σοφία τζαμί, θα ανοίξει και το τζαμί στον Βοτανικό

Μπορεί ο Ερντογάν να μετέτρεψε τη Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί όπως και την Μονή της Χώρας, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι η Τουρκία δείχνει ελάχιστη ανοχή έναντι των άλλων θρησκειών, ωστόσο εμείς εδώ στην Ελλάδα ετοιμάζουμε και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες το άνοιγμα του τζαμιού στον Βοτανικό. 

Συγκεκριμένα καλείται το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων από τον Κώστα Μπακογιάννη να εγκρίνει την παραχώρηση του προαύλιου χώρου στον Βοτανικό από το Δημόσιο στο δήμο για να αναλάβει την καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους.

Σουηδία, οι μεταναστευτικές «ληστείες ταπείνωσης»

Το θέμα που απασχολεί τη Σουηδία, σύμφωνα με μία συνέντευξη ενός συντηρητικού πολιτικού της χώρας στους Financial Times, δεν είναι η πανδημία, ούτε η οικονομία. Όπως δήλωσε, «οι κύριες πηγές σύγκρουσης στη σουηδική πολιτική είναι οι αξίες, η ταυτότητα και τα εγκλήματα». Ειδικά όσον αφορά τα τελευταία, προφανώς θα εννοούσε τα αυξανόμενα ποσοστά βίαιων, βάναυσων καλύτερα εγκλημάτων που έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, των μετριοπαθών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν κάνει τίποτα για τους περισσότερους από 200 πυροβολισμούς και 24 θανάτους από εγκληματικές ενέργειες το 2020. Όπως τόνισε, «Η θανατηφόρα βία είναι η δεύτερη πανδημία της Σουηδίας». Τα περισσότερα προβλήματα στη Σουηδία συνέβησαν μετά την είσοδο περί των 170.000 μεταναστών το 2015. Για μία χώρα όμως που διαθέτει αρκετές θέσεις εργασίας και ένα σύστημα που μπορεί να αφομοιώνει τους ξένους, δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί. Η μοναδική ερμηνεία που δίνεται είναι πως το συγκεκριμένο είδος μεταναστών δεν θέλει να αφομοιωθεί. Αντίθετα, θέλει να αφομοιώσει το γηγενή πληθυσμό των χωρών που εισέρχεται και να κυριαρχήσει, χρησιμοποιώντας ακόμη και βία όπου χρειαστεί. 

Μάζης: Ο Ερντογάν θα εύχεται να είχε μείνει Πόντιος!

Ο Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναλύει το πρόσφατα γεγονότα

Επί πλέον:

• Ο ρόλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι δυσμενείς για την Τουρκία οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο ρόλος της Γαλλίας (Βάσεις στην Κύπρο - Rafale - αεροπλανοφόρο Ντε Γκολ κλπ).