MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Γ. Μαργαρίτης: Αποσυντίθεται το πολιτικό σύστημα και οι εθνικές μας θέσεις

Οι ελληνοτουρκικές “σχέσεις” έχουν, εδώ και λίγο καιρό, περιοριστεί στις πίσω σελίδες της επικαιρότητας. “Κανονικότητα” και οι έρευνες του “Τσεσμέ” Αυτό εκτιμά μιλώντας σήμερα στον 98.4 μεταξύ άλλων ο καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέας Γιώργος Μαργαρίτης. 
 
Η “κανονικότητα” επελαύνει και στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Στην εδώ περίπτωση τις προδιαγραφές τις έχει υπαγορεύσει η πολύμηνη κυριαρχική παρουσία του Oruc Reis και του συνοδού του στόλου στις νοτιο-ανατολικές θαλάσσιες ζώνες, έξι μίλια πέρα από τις ελληνικές ακτές. 
 

Ο έλεγχος των μαζών

Ενώ ο Orwell προειδοποιούσε για την καταπίεση των ανθρώπων εκ μέρους μίας εξωτερικής Δύναμης, η οποία θα τους στερούσε την ατομική τους αυτονομία, τις ιδέες και την Ιστορία τους, ο Huxley είχε την άποψη πως η απόλυτη αυτή καταστολή δεν θα ήταν καθόλου απαραίτητη – επειδή κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα άρχιζαν να αγαπούν την καταπίεση τους, καθώς επίσης να λατρεύουν τις τεχνικές χειραγώγησης, με τις οποίες γίνονται ανίκανοι, απόλυτα εξαρτημένοι και εύκολοι στη διαχείριση τους.