MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Το μήνυμα του πρωθυπουργού και η απάντηση της κοινωνίας που φαίνεται δεν ακούγεται

Δυστυχώς τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με λόγια. Ακόμη και από τα πιο επίσημα χείλη. Ο πρωθυπουργός θα ΄πρεπε να το ΄χει καταλάβει εδώ και καιρό. Τα διαγγέλματα και οι τηλεοπτικές δηλώσεις δεν σταμάτησαν τον κορονοϊό.


Λίγη ώρα μετά από τα βίαια επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και τον τραυματισμό δύο αστυνομικών, στάθηκε ξανά μπροστά στη τηλεοπτική κάμερα για να στείλει το μήνυμα ότι “δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας διχάσει”. Πολύ σωστό το μήνυμα αλλά:

Στάλιας : Πως λειτουργεί οικονομικά ένα σύγχρονο κυρίαρχο Κράτος

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος PhD


Η ανεξαρτησία ενός σύγχρονου κράτους βασίζεται, κατά κυριολεξία, στο γεγονός ότι το κράτος εχει το μονοπώλιο της έκδοσης του νομίσματος της χώρας. Το κράτος είναι ο μοναδικός προμηθευτής του νομίσματος (προσφορά) και απαιτεί, στο νόμισμα που εκδίδει, να πληρώνονται οι φόροι από τους πολίτες που αυτό επιβάλει (ζήτηση).

Κατά συνέπεια το κράτος πρέπει πρώτα να δαπανήσει το νόμισμα του για να μπορέσει μετά ο ιδιωτικος τομέας να το ζητήσει για να πληρώσει τους φόρους που του αναλογούν ή να αγοράσει ομόλογα.