MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Τινάζεται στον αέρα η συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας για το προσφυγικό

Σοβαρές ενστάσεις στην συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού εγείρουν πολλά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel.

To γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι στη συμφωνία Βρυξελλών – Άγκυρας που είχε συναφθεί, η Τουρκία θα ελάμβανε 6 δισεκατομμύρια ευρώ και σε αντάλλαγμα θα σφράγιζε τα σύνορά της.

Μετατρέποντας τον «Μαύρο Κύκνο» της Τουρκίας σε «Γκρίζο Κύκνο»

Άποψη

Στις 16 Απριλίου θα συναντηθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Το δείπνο θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς ημερήσια διάταξη και οι δύο ηγέτες θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από το σημείο που διακόπηκαν πέρυσι το καλοκαίρι στο Κραν Μοντανά και στη βάση του λεγόμενου πλαισίου Γκουτέρες. 

Η μεταβατική αυτή περίοδος προσφέρεται για μια πρώτη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του σχεδίου λύσης ώστε: α)Να εντοπιστούν και αφαιρεθούν τυχόν ευθραυστότητες (σημεία που μπορούν να απειλήσουν την ανθεκτικότητα της λύσης) και β)να προστεθούν στοιχεία και πρόνοιες που ενισχύουν τη βιωσιμότητα της λύσης.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Μόνο εάν καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε το κομματικό κράτος που κυριολεκτικά μας κατέστρεψε τα τελευταία σαράντα χρόνια, ανακτώντας τη χαμένη εμπιστοσύνη των Πολιτών προς την Πολιτεία, καθώς επίσης να παράγουμε πλούτο από τους τρεις βασικούς τομείς που διαθέτουμε μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, θα υπάρξει μέλλον για όλους εμάς τους Έλληνες.

Ανάλυση 

Εισαγωγικά, εάν μία χώρα έχει θετικό ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (εάν όχι εμπορικό), εάν παράγει πλούτο δηλαδή και δεν τον σπαταλάει, τότε δεν έχει σημασία ποιό νόμισμα χρησιμοποιεί. Εν τούτοις είμαστε υπέρ ενός εθνικού νομίσματος, αφού μέσω αυτού έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται καλύτερα την οικονομία της, ειδικά σε εποχές κρίσης – εκτός εάν η Ευρώπη ενωνόταν τραπεζικά, δημοσιονομικά και πολιτικά, οπότε το ευρώ θα ήταν το εθνικό νόμισμα όλων των κρατών της. 

Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας – Δασμοί 25% σε 1.300 κινέζικα προϊόντα – Θα ανταποδώσουμε λέει το Πεκίνο

Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ αφορά προϊόντα που η ετήσια αξία τους υπολογίζεται σε 50 δις δολάρια

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ύστερα από την δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα 1.300 κινέζικά προϊόντα, στα οποία οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς της τάξης του 25%.

Πρόκειται για προϊόντα στους τομείς της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών (από προϊόντα για οδοντίατρους μέχρι μοτοσικλέτες, προϊόντα ρομποτικής, ημιαγωγοί, κοκ.), τα οποία αν και δεν είναι ευρείας κατανάλωσης, η αξία τους υπολογίζεται σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Άνω κάτω η τουρκική διπλωματία, έχει ανοίξει μέτωπα με όλους…

«Οργή από την Άγκυρα για τις επαφές ανάμεσα σε Παρίσι και Κούρδους της Συρίας καθώς και για την καταπίεση από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Φιλονικίες προς πάσα κατεύθυνση. Στην πρώτη γραμμή στο “καζάνι” της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία βρέθηκε το σαββατοκύριακο να εμπλέκεται σε διπλωματικές έριδες με τη Γαλλία, το Ισραήλ ακόμα και το… Κόσοβο», γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos σημειώνοντας ότι πλέον οι διαφωνίες του Ερντογάν στρέφεται κατά πάντων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκίνησε με τη Γαλλία μετά τη συνάντηση του Προέδρου Μακρόν με εκπροσώπους των FDS (Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις). Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν ότι το Παρίσι τούς υποσχέθηκε «στρατιωτική βοήθεια».