MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

«Βυθίζεται» η γερμανική βιομηχανία μετά το «ναυάγιο» Deutsche Bank-Commerzbank – ΥΠΟΙΚ: «Έχουμε πρόβλημα»!

Ασχημη είναι η κατάσταση στην γερμανική οικονομία μετά και τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων συγχώνευσης Deutsche Bank και Commerzbank μετά από έξι εβδομάδες επαφών.

Αγανακτισμένος και κυρίως προβληματισμένος ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ανέφερε πως “η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται γρήγορα ανταγωνιστικές τράπεζες”.

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στον γερμανικό τραπεζικό τομέα το είχε αποκαλύψει και το Spiegel προ ημερών που μίλησε για τις “γερμανικές εξαγωγές” που ακολουθούσαν συνεχώς φθίνουσα πορεία λέγοντας πως “η άλλοτε περίφημη βιομηχανία κατευθύνεται όλο και βαθύτερα προς την κρίση”.

Οι 10 θανάσιμες ανοησίες που συνδέουν τους Λαούς της Ευρώπης μέσω του Ευρώ.

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος

Παρακάτω έχω συγκεντρώσει 10 θεμελιώδεις κανόνες των νεοφιλελεύθερων φωστήρων, που συνιστούν το απαύγασμα της αιώνιας επιστημονικής τους θεωρίας, που ένα σύγχρονο κράτος ή νομισματική ένωση κρατών, τον 21ο αιώνα, αλλά και οι πολιτικοί και πολίτες θα πρέπει να πιστεύουν και να ακολουθούν: 

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον χαμηλότερο δείκτη απασχόλησης στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευση η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον χαμηλότερο δείκτη απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το ότι το σχετικό ποσοστό για το 2018 βρέθηκε στο 59,5% σε σχέση με το 57,8% του 2017. Δείτε αναλυτικά την έκθεση.

Στο 59,5% αυξήθηκε ο δείκτης απασχόλησης στην Ελλάδα το 2018, από 57,8% το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ωστόσο η χώρα εξακολουθεί να έχει τον χαμηλότερο δείκτη απασχόλησης στην ΕΕ.

Σχήμα Πόντσι (Ponzi Scheme)

O όρος «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

Το αέναο σπιράλ του χρέους

Η ελίτ έχει στα χέρια της τα εργαλεία παραγωγής χρέους, ενώ όλοι εμείς είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι για την ξέφρενη, ασυγκράτητα αυξανόμενη άνοδο των χρεών. Οι πολιτικοί βέβαια υπόσχονται διαρκώς πως θα ελέγξουν το δημόσιο χρέος – δεν υπάρχουν όμως ποτέ αρκετά χρήματα, με τα οποία να μπορεί να χρηματοδοτηθεί το δημόσιο, καθώς επίσης να πληρωθούν οι τόκοι, με τους οποίους επιβαρύνεται το κράτος

Άποψη 

Υπήρχαν ασφαλώς εποχές όπου η ελίτ, οι κάτοχοι της εξουσίας δηλαδή στον πλανήτη, οδηγούσαν μαζικά τους ανθρώπους στο θάνατο – συνήθως όμως θεωρούσαν προτιμότερο να εργάζονται οι άλλοι για αυτούς, έτσι ώστε να αποκομίζουν κέρδη 

Gallup: Οι Έλληνες ο πιο αγχωμένος λαός του πλανήτη και το 2018

Ο ελληνικός λαός κατακτά αυτή τη θλιβερή πρωτιά από το 2012

Οι Έλληνες παρέμειναν ο πιο αγχωμένος λαός του πλανήτη και το 2018, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας που διενεργεί η Gallup για τη συναισθηματική κατάσταση των λαών παγκοσμίως.

Ο ελληνικός λαός κατακτά αυτή τη θλιβερή πρωτιά από το 2012, απόρροια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα την τελευταία οκταετία.

Ευρωβαρόμετρο: Η ανεργία των νέων η μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων

Παρά τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, το αίσθημα ενότητας των πολιτών της δε δείχνει να αποδυναμώνεται, αναδεικνύει το εαρινό «Ευρωβαρόμετρο» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η συνεχιζόμενη στήριξη για την ΕΕ συνοδεύεται από την πεποίθηση της ευρείας πλειοψηφίας (68%) ότι τα κράτη μέλη έχουν ωφεληθεί συνολικά από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ – ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό από το 1983. 

Ο Raymond Ibrahim συζητά με τη Φωτεινή Μαστρογιάννη για το Ισλάμ

Ο Ρέιμοντ Ιμπραήμ (Raymond Ibrahim) είναι Αμερικάνος, Αιγυπτιακής καταγωγής και Χριστιανός Κόπτης στο θρήσκευμα. Είναι γνωστός για το συγγραφικό και δημοσιογραφικό του έργο και για την εξειδίκευσή του σε θέματα της Μέσης Ανατολής και του Ισλάμ. 

Εχει διδάξει σε πανεπιστήμια όπως είναι το National Defense College,
Αγαλμα του Χριστού λερωμένο με αίμα στην
εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στη Σρι Λάνκα
έχει παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο αμερικανικό

δημόσιο και ειδικότερα στο U.S. Strategic Command,το Defense Intelligence Agency, το Near East τμήμα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσσου και είναι διευθυντής στο think tank Middle East Forum που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.  Το παρόν διάστημα είναι Judith Friedman Rosen Writing Fellow στο Middle East Forum. 

«Αποικία χρέους» παρά τις αιματηρές θυσίες!

Η Ελλάδα χρωστάει 24 δισ. πιο πολλά από το 2010 που μπήκε στη δίνη των Μνημονίων!

Την απόλυτη χρεοκοπία της πολιτικής των Μνημονίων αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το δημόσιο χρέος της χώρας. Στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2018 το χρέος ανήλθε στα 334,573 δισ. ευρώ, έναντι 317,485 δισ. ευρώ στο τέλος του 4ου τριμήνου του 2017. Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα μπήκε στα Μνημόνια το 2010 με χρέος 310,384 δισ. ευρώ και σήμερα έφτασε να χρωστά 24 δισ. περισσότερα.

Σοκ και δέος στην Τουρκία

Με τη λίρα να υποχωρεί ξανά και με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να είναι ανοδικός παρά την ύφεση της οικονομίας της χώρας, ο κίνδυνος να οδηγηθεί σε στασιμοπληθωρισμό είναι τεράστιος – ενώ, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι Πολίτες θα βιώσουν οδυνηρές καταστάσεις αφού το κράτος δεν θα μπορεί καθόλου να τους βοηθήσει.

Επικαιρότητα

Μετά την απόφαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε υπερβολική ρευστοποίηση της λίρας, σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, το νόμισμα ευρίσκεται ξανά σε ελεύθερη πτώση. Ειδικότερα, τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν στα 26,9 δις $ από 28,7 δις $ την περασμένη εβδομάδα – στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να στηρίξει το νόμισμα. Συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας με και χωρίς τα swap.