MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Νέες ανατιμήσεις «φωτιά» μετά την Πρωτοχρονιά!

Ερχεται «τσουνάμι» ακρίβειας σε τυροκομικά, ελαιόλαδο, αναψυκτικά, γιαούρτια, ζυμαρικά, ρύζι, καθαριστικά για το σπίτι, απορρυπαντικά, βρεφικές πάνες, αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής
 
Εκτόξευση των τιμών σε είδη διατροφής, αλλά και σε είδη βασικής ανάγκης αναμένεται τους πρώτους μήνες του νέου έτους, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.
 
Τη στιγμή που το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών ήδη πιέζεται από τις σημαντικές αυξήσεις σε πολλά προϊόντα κατά τη διάρκεια του 2022, στον ορίζοντα όχι μόνο δεν φαίνεται αποκλιμάκωση τιμών, αλλά έρχονται και νέες ανατιμήσεις.
 

Θανατηφόρος ιός χτύπησε την PAX AMERICANA

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ήταν να ζείτε στην ιστορική εποχή στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ξεκίνησε ο Ψυχρός Πόλεμος και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδείχθηκαν ως η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο, μην αναρωτιέστε πια. Ζείτε σε μια ιστορική στιγμή. Είναι γεμάτη κινδύνους και βιώνει μια θεμελιώδη επανευθυγράμμιση της διεθνούς τάξης. Πέρασαν οι εποχές που οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να διατάξουν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ να κάνουν τις προσφορές τους σαν γέρος θείος Μπεν σε μια φυτεία του Νότου.
 
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στα πρόθυρα να γίνουν ο Χίτλερ που απεικονίζεται στην ταινία, Downfall - εκδίδοντας εντολές σε φανταστικούς στρατούς που δεν είναι πλέον ικανοί να εκτελέσουν αυτές τις εντολές.
 

1η Ιανουαρίου 2002: Η αποφράδα μέρα του Ελληνισμού

Όταν η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ την 1η Ιανουάριο του 2002 είχε τα εξής οικονομικά δεδομένα: Στις τις 31 Δεκεμβρίου του 2001, στις 12 την νύχτα ακριβώς, είχε χρέος 151,8 δις ευρώ, δηλαδή 103,7% του ΑΕΠ,  με ΑΕΠ 146,4 δις ευρώ. Από τα 151,8 δις ευρώ που ήταν το συνολικό χρέος της χώρας, μόλις το 37,9 δις ευρώ  ήταν σε ξένο νόμισμα, και σε ποσοστό ως προς το ΑΕΠ ήταν 25,88%. 
 
Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος
 
Το υπόλοιπο χρέος ήταν σε δραχμές που η χώρα εξέδιδε υπό το δίκαιο της, και άρα το χρέος αυτό ήταν και εθνική αποταμίευση και  άνευ κινδύνου, γιατί μια χώρα που εκδίδει το νόμισμα της ποτέ δεν πτωχεύει.