MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα: 78 χρόνια μετά το τέλος της κατοχής ο αγώνας διεκδίκησης πιο επίκαιρος από ποτέ

78 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ!

«…Παντού, όλο και πιο πολλοί άντρες, γυναίκες, παιδιά προστρέχουνε στις πλατείες, αναμαλλιασμένοι από τον άνεμο, γελώντας, κλαίοντας. Εκατοντάδες σημαίες, γαλανόλευκες ή κόκκινες, ξεπετάχτηκαν μέσα από το πλήθος και, μονομιάς, αυτή η απέραντη μάζα αρθρώθηκε και σείστηκε σε μια κίνηση. Έτσι άρχισε η ατέλειωτη παρέλαση, μια παρέλαση που ποτέ δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες ο λαός της Αθήνας, τσακισμένος από τα δεινά τόσων μαύρων ατελείωτων χρόνων, από τόσα πένθη και τόση μιζέρια, ο πεινασμένος, άρρωστος λαός, που έφτυνε αίμα, ξετυλίχτηκε κάτω από τον ήλιο και με το φως των πυρσών, χωρίς να κοιμηθεί, χωρίς να πιει και χωρίς να φάει, κρατημένος απ΄ το ομαδικό παραλήρημα, από την απέραντη χαρά της λευτεριάς, που είχε ξαναβρεθεί». A. Kedros, «Le peuple roi», Παρίσι, 1952.

H γεωοικονομία του λιθίου

Γράφει ο


Νάσος Πετράκης

Καθώς η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση για λίθιο, βασικό συστατικό του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου μοντέλου μπαταρίας, αυτού των ιόντων λιθίου, εκτοξεύεται. Ωστόσο, η παραγωγή αυτής της πρώτης ύλης δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες. Ο κίνδυνος είναι ότι θα γίνει ένα ολοένα και πιο πολιτικό ζήτημα στον ανταγωνισμό μεταξύ χωρών για την τοπική παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, μια ευκαιρία για να προωθηθεί η εκβιομηχάνιση.
 
Η ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη έχει επιβάλλει μια ενεργειακή μετάβαση. Τη μετάβαση από την εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες σε αυτήν από στρατηγικά μέταλλα, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολη από ό,τι περίμεναν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Για παράδειγμα, η προσφορά λιθίου προβλέπεται να είναι περίπου 4% χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ζήτηση το 2030 και 24% χαμηλότερη το 2035, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι όλα τα νέα έργα εξόρυξης που θεωρούνται επί του παρόντος πιθανά από τη βιομηχανία, θα υλοποιηθούν, παράλληλα με μια σημαντική επέκταση των έργων ανακύκλωσης λιθίου.

Γ. Κοντογιώργης : Γεωπολιτική και Ελληνοτουρκικά

O «εντός τειχών εχθρός» και οι Κοινωνίες Πολιτών μπροστά στις Παγκόσμιες Δυστοπίες


Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και άλλοτε Πρύτανης στο Πάντειο, Γεώργιος Κοντογιώργης σε μια ανάλυση της Ελληνοτουρκικής σχέσης με όρους γεωπολιτικής , εξηγεί γιατί η Τουρκία έχει στρατηγική επιδίωξη την υποτέλεια της Ελλάδας και τον διαμοιρασμό του Αιγαίου μέχρι τον 25ο μεσημβρινό και υποστηρίζει ότι η ανυπαρξία στρατηγικής βάθους από την πλευρά μας είναι αποτέλεσμα του διαχρονικού «εντός τειχών εχθρού» που είναι η συστηματική καταδολίευση του Ελληνισμού και του κράτους του που εξαρχής μετά τον Καποδίστρια δομήθηκε με όρους υποτέλειας εσωτερικά και εξωτερικά. Στην ίδια συνέντευξη ο κ . Κοντογιώργης αναφέρεται στα σύγχρονα αδιέξοδα των ανθρώπινων κοινωνιών μπροστά στις Παγκόσμιες εικόνες δυστοπίας, ως αποτέλεσμα συστημάτων κατ όνομα δημοκρατικών ή ολιγαρχικών που στην ουσία όπως λέει είναι εκλόγιμες ή μη μοναρχίες.