MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Το Politico "ξεφτιλίζει" τον Μακρόν! Είναι μια τραγική φιγούρα που δεν ακούει κανέναν και οδήγησε τη Γαλλία στο χάος

Από απόσταση, μοιάζει με έναν πλαστικό Ναπολέοντα- έναν αντικαταστάτη του Σαρλ ντε Γκωλ, του στρατιώτη, του πολιτικού και του αρχιτέκτονα της μεταπολεμικής δημοκρατίας της Γαλλίας
 
 Με ένα μεγάλο άρθρο, το Politico απομυθοποιεί και χλευάζει τον Εμανουέλ Μακρόν μετά τις απανωτές ήττες σε ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο παράξενος χαρακτήρας του έχει επιφέρει χάος και σφαγή στη γαλλική πολιτική σκηνή.
 
 

Για ποιους λόγους κερδίζουν έδαφος οι αντισυστημικοί στη Δύση

Οι πολύ δυσμενείς συνέπειες της παγκοσμιοποίησης για τους λαούς της Δύσης, και ιδιαιτέρως για τη μεσαία και τη φτωχότερη τάξη, δημιούργησαν μια έντονη αντίδραση εναντίον των κυβερνήσεών τους. Οι κυρίαρχες κατηγορίες, εναντίον τους, ήταν ότι νοιάζονται μόνο για τους πλούσιους, για την ελίτ, την οποία και ευνόησαν χάρις στην χωρίς προηγούμενο αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ αυτής.
 
Οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούνται ακόμα ότι συναίνεσαν στην εξασθένιση του κράτους πρόνοιας, ότι ευνόησαν την αθρόα λαθρομετανάστευση, ότι περιόρισαν τη δημοκρατία κι ότι αδιαφόρησαν για τις βασικές αξίες ζωής. Η αντίδραση των λαών της Δύσης εναντίον των συστημικών κομμάτων υπήρξε η γενεσιουργός αιτία της δημιουργίας νέων κομμάτων, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους στο διάστημα των τελευταίων 20 περίπου ετών, με την εμβέλειά τους να αυξάνεται παντού.