MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Πως λειτουργεί το ινδικό “πλυντήριο” του ρωσικού πετρελαίου

Παρά τον καταιγισμό των δηλώσεων για την επιτυχία των κυρώσεων το Κέντρο Έρευνας Ενέργειας και Καθαρής Ατμόσφαιρας (Center for Research on Energy and Clean Air – CERA), αποκαλύπτει πως αρκετές χώρες εξάγουν διυλισμένα προϊόντα αργού πετρελαίου ρωσικής προέλευσης στην Ευρώπη. Συνολικά, οι χώρες της Δύσης αγοράζουν προϊόντα συνολικής αξίας 42 δισ. δολαρίων, με τους μεγαλύτερους όγκους να διακινούνται από δύο μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια Gujarat της Ινδίας.
 

Προειδοποίηση από ESM για Ελλάδα: Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του χρέους και τον δημοσιονομικό χώρο - Με ευπάθειες οι τράπεζες

Με επαίνους αλλά και οι προειδοποιήσεις ο ESM... 
 
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα μείωσης του χρέους και την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, λαμβανομένης υπόψη και της επιδείνωσης που διαπιστώνεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κρούει για την Ελλάδα στην ετήσια έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
 
Παράλληλα, τονίζει μεν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τραπεζικό κλάδο, αλλά επισημαίνει πως ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά, δεδομένου ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPS) παραμένει αυξημένος έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - κάτι που υποδηλώνει ευπάθειες.