MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Κ. Λαπαβίτσας : Πίσω από τα «λεφτόδεντρα» και «ονειρόδεντρα», η ουσία της Ευρωζώνης

Ο καθηγητής – οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας , μιλώντας σήμερα στον 98.4 εξήγησε γιατί πίσω από την εγκατάλειψη του συμφώνου σταθερότητας στην ευρωζώνη, στην ουσία κρύβεται η επανατοποθέτηση με την λογική οικονομικής ισχύος , πρωτίστως της Γερμανίας αλλά και άλλων οικονομιών όπως της Γαλλίας, της υπόθεσης που λέγεται Ε.Ε. στην βάση όχι της αμοιβαιότητας αλλά της οικονομικής ανάκαμψης πρωτίστως αυτών των χωρών. 

Η κατάργηση των μετρητών κρύβει κινδύνους

Τα χαρτονομίσματα μετατρέπονται σε ένα από τα… μεγάλα θύματα της πανδημίας. Γιατί το ψηφιακό χρήμα αποτελεί διακαή πόθο για ορισμένους και ποιοι είναι οι πονοκέφαλοι για τους καταναλωτές. Ποιος είναι ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων. 

Βασίλης Παζόπουλος 

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να κερδίσεις το παιχνίδι, είναι να αλλάξεις τους κανόνες προς όφελος σου. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να συμφωνήσει ο συμπαίκτης σου. Θα πρέπει να συμπεριφερθείς με μεγάλη μαεστρία ή να ευνοηθείς από τη συγκυρία. Οι φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, πανδημίες και η τεχνολογία υπήρξαν ανέκαθεν οι κύριοι μοχλοί που ενίσχυσαν τις κοινωνικές αλλαγές. 

Η ευρωπαϊκή τραγωδία συνεχίζετα

Η Ευρωζώνη, αθεράπευτα υπερχρεωμένη πλέον, με ένα θνησιγενές τραπεζικό σύστημα, καθώς επίσης με μία ανυποχώρητη Γερμανία στο εσωτερικό της, έχει μετατρέψει το ευρώ σε έναν «χρυσό ζουρλομανδύα» – στον οποίο έχουν υποχρεωθεί όλα τα μέλη της. Αν και με την έννοια αυτή είχαν χαρακτηρισθεί οι χώρες που αποτελούσαν τη Σοβιετική Ένωση, επειδή προσπαθούσε να συνδεθεί η οικονομική ολοκλήρωση με τα εθνικά κράτη, η Ευρωζώνη είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση – επειδή γίνεται προσπάθεια επίτευξης του αδιανόητου: της σύνδεσης της Δημοκρατίας, με την οικονομική ολοκλήρωση και με τα εθνικά κράτη μαζί, υπό την απολυταρχική ηγεσία της Γερμανίας! Πρόκειται λοιπόν για ένα καταδικασμένο εγχείρημα, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει – πόσο μάλλον όταν τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης είναι σε τέτοιο βαθμό υπερχρεωμένα και μη ανταγωνιστικά, ώστε μόνο η ονομαστική διαγραφή μέρους των χρεών τους, θα μπορούσε να τα διασώσει. Στα πλαίσια αυτά, τα προγράμματα που ανακοινώνονται με αφορμή την πανδημία απλά μεταθέτουν το πρόβλημα διογκούμενο στο μέλλον – λειτουργώντας ως παγίδα για τα κράτη του Νότου, ειδικά για την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.