MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Γιατί δεν κατονομάζεται η Τουρκία ως χώρα του άξονα του κακού;

Του Δημητρίου Δρόσου*
    
 
Είχε υπάρξει μία αλληλουχία γεγονότων εδώ και αρκετά έτη, όπου έδειχνε ότι η Τουρκία σταθερά απομακρύνεται από τις αρχές του ελεύθερου κόσμου και τις Δυτικές αξίες. Πέραν του εσωτερικού αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης που έχει υιοθετήσει η Τουρκία, η απομάκρυνση αυτή από τη Δύση και τον αξιακό της κώδικα αφορούσε και γεωπολιτικές αποκλίσεις. Αμέτρητα διαδοχικά γεγονότα επί γεωπολιτικής σκοπιάς πιστοποιούσαν την τουρκική πολιτική και πολιτισμική τροχιά. Η Δύση, προεξαρχούσης της ιστορικά σταθερής προστάτιδας δύναμης της Τουρκίας, δηλαδή της Γερμανίας, ανεχόταν πολλά και έκανε ότι δεν έβλεπε. Υπήρχαν ανέκαθεν βέβαια και διάφοροι λομπίστες όπως ο φιλότουρκος ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο γνωστός Jens Stoltenberg, αλλά και άλλοι που υπήρχαν φιλοτουρκικοί πυρήνες που είχαν υπάρξει στο παρελθόν ακόμη και σε ευαίσθητες υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων Δυτικών χωρών.
 

«Είναι η Τουρκία δυτική χώρα» ; Δρ Δημ.Σταθακόπουλος

Γράφει ο
Δρ Δημ. Σταθακόπουλος

Επειδή μου έρχονται μηνύματα ή σχόλια πως η Τουρκία  δεν μπορεί να αποχωρήσει από το Δυτικό στρατόπεδο και το ΝΑΤΟ, αφού ούτε το θέλει πρακτικά,  ούτε και υπάρχει διαδικασία αποχώρησης ή αποβολής.
 
Λεκτέα  τα εξής  :
 
Σύμφωνα με το άρθρο / article 13 της North Atlantic Treaty ( ΝΑΤΟ ):
 
” After the Treaty has been in force for twenty years, any Party may cease to be a Party one year after its notice of denunciation has been given to the Government of the United States of America, which will inform the Governments of the other Parties of the deposit of each notice of denunciation”