MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Γιατί δεν κατονομάζεται η Τουρκία ως χώρα του άξονα του κακού;

Του Δημητρίου Δρόσου*
    
 
Είχε υπάρξει μία αλληλουχία γεγονότων εδώ και αρκετά έτη, όπου έδειχνε ότι η Τουρκία σταθερά απομακρύνεται από τις αρχές του ελεύθερου κόσμου και τις Δυτικές αξίες. Πέραν του εσωτερικού αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης που έχει υιοθετήσει η Τουρκία, η απομάκρυνση αυτή από τη Δύση και τον αξιακό της κώδικα αφορούσε και γεωπολιτικές αποκλίσεις. Αμέτρητα διαδοχικά γεγονότα επί γεωπολιτικής σκοπιάς πιστοποιούσαν την τουρκική πολιτική και πολιτισμική τροχιά. Η Δύση, προεξαρχούσης της ιστορικά σταθερής προστάτιδας δύναμης της Τουρκίας, δηλαδή της Γερμανίας, ανεχόταν πολλά και έκανε ότι δεν έβλεπε. Υπήρχαν ανέκαθεν βέβαια και διάφοροι λομπίστες όπως ο φιλότουρκος ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο γνωστός Jens Stoltenberg, αλλά και άλλοι που υπήρχαν φιλοτουρκικοί πυρήνες που είχαν υπάρξει στο παρελθόν ακόμη και σε ευαίσθητες υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων Δυτικών χωρών.
 
Μερικά από τα πλέον ηχηρά παραδείγματα, όπου η Τουρκία έβλεπε και βλέπει προς Ευρασία, ξεκινούσε από τη συμφωνία με την Κίνα για απόκτηση κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων, συνέχιζε με τους  S-400, με τις αγαστές σχέσεις που είχε με τη Hamas και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με την εξόντωση των αραβοκουρδικών συμμάχων της Δύσης στον αγώνα κατά του ISIS (SDF/YPG/YPD), με τη σύμπραξη εχθρών της Αιγύπτου και του Ισραήλ, με την επιθετική συμπεριφορά κατά της Ελλάδος και Κύπρου, με το σπάσιμο του embargo οπλισμού στη Λιβύη, με την αντιπαράθεση με την Ινδία ένεκα Κασμίρ, με την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου με τη βοήθεια των Ρώσν και με τις προνομιακές σχέσεις που έχει με Κίνα-Ρωσία-Ιράν και διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με τα προσκόμματα στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας και άλλα πολλά.
 
Όμως τίποτε δεν συγκρίνεται με το τελευταίο. Στην μη καταδίκη των ειδεχθών εγκλημάτων που διέπραξαν μέλη της Hamas την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Όχι μόνο δεν καταδίκασε, αλλά υπήρξε και μία σειρά δηλώσεων και διαδηλώσεων που παρείχαν στήριξη στους εγκληματίες που διέπραξαν τα εγκλήματα σε βάρος του άμαχου Ισραηλίτικου λαού.
 
Επίσης μία σειρά γεγονότων (πολλές συμπτώσεις επαναλαμβανόμενες, παύουν να είναι συπτώσεις) πλέον των γεγονότων που συνεχώς βγαίνουν στη δημοσιότητα, αποδεικνύουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, γνώριζαν για την επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια. Ενδεικτικά με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που διαθέτουμε είναι γνωστά τα εξής:
  • Η επιχείρηση από μόνη της υπερέβαινε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Hamas. Στο παρελθόν στην Τουρκία έχουν εκπαιδευθεί άνδρες της συγκεκριμμένης οργάνωσης και μέσα στο 2023 οι Ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, συνέλαβαν στελέχη της Χαμάς, τα οποία είχαν εκπαιδευθεί στην Τουρκία.
  • Η χρήση drones κατά Ισραηλινών στόχων και κατά αρμάτων μάχης του Ισραήλ τύπου Merkava, δείχνει ότι οι τρομοκράτες είχαν εκπαιδευτεί και σε αυτό τον τύπο  πολέμου. Δύο χώρες που είναι μπροστά στην τεχνογνωσία των drones είναι το Ιράν και η Τουρκία.
  • Η Hamas είχε πολλές δραστηριότητες στην Τουρκία, όπως γραφεία, περίθαλψη τραυματιών της, άριστες σχέσεις και οι δύο με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, άρα είχε το απαιτούμενο υπόβαθρο για την παροχή βοήθειας σε επίπεδο  των απαραίτητων logistics.
  • Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και της ανοικοδόμησης της
Γάζας υπήρχαν πολλές εισαγωγές υλικών από την Τουρκία στη Γάζα. Τουλάχιστον σε μία εξ αυτών, στις  14/09/2023, σε φορτίο γύψου 54 tn από Τουρκία προς τη Γάζα βρέθηκαν 16 tn χλωριούχου αμμώνιου μη δηλωθέντος, υλικού διττής χρήσης που χρησιμοποιείται και για πυρομαχικά.
  • Η Τουρκία χρησιμοποιεί χρόνια τον ψυχολογικό και υβριδικό πόλεμο σε βάρος της Ελλάδος-Κύπρου-Δύσης-Ισραήλ. Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησηαν τακτικές ΨΠ. Χρησιμοποίησαν τις σφαγές και την εικόνα αυτών  ως μέσο ψυχολογικού σόκ για προπαγανδιστικούς λόγους.
  • Μία σειρά φιλοδυτικών δημοσιευμάτων στο πρόσφατο παρελθόν απεκάλυπταν τις διασυνδέσεις της Hamas με την Τουρκία:
-The Telegraph, 7/12/2019: Exclusive: Hamas plots attacks on Israel fromTurkey as Erdogan turns blind eye,
 
– Institute for Contempoary Affairs 30/12/2021: Hamas Istanbul HQ has directed hundreds of terror attacks against Israelis and laundered millions of dollars
 
– FDD (Foundation for Defense of Democracies), 10/10/2023: Turkey actively supports Hamas…
  • Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στους Times of Israel ότι ο Ismail Haniyeh, ηγετικό στέλεχος της Hamas βρίσκεται στην Τουρκία και παραμένει σε αυτή και μετά την τρομοκρατική επίθεση, διαψεύδοντας σχετική πληροφόρηση ότι πιθανόν να διέφυγε στο Ιράν (https://hellasjournal.com/2023/10/o-igetis-tis-chamas-ismail-chanigie-parameni-stin-tourkia-kiniki-dilosi-tourkou-axiomatouchou-stin-israilini-efimerida-times-of-israel/)
  • Ο κυβερνητικός εταίρος Μπαχτσελί, δηλώνει ότι η Τουρκία θα φτάσει ξαφνικά τη νύχτα στην Ιερουσαλήμ, θυμίζοντας ανάλογες τουρκικές δηλώσεις για το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Έξαλλες τουρκικές μάζες καταστρέφουν κάθε τι Ισραηλινό και Αμερικάνικο στην Τουρκία, ενώ το Ισραήλ έδωσε εντολή στους πολίτες του να εγκαταλείψουν άμεσα την Τουρκία. Οι Τούρκοι μετά το Αιγαίο ορέγονται και την Ιερουσαλήμ, αναπολώντας τον Σαλαντίν.
  • Τίποτε στην Τουρκία δεν γίνεται εάν δεν το γνωρίζει η ΜΙΤ και το αυταρχικό καθεστώς του ΑΚΡ. Άρα και ο Fidan γνώριζε και γνωρίζει. Γιατί δεν ενημέρωσε τους συμμάχους;
Η Ελλάδα πρέπει να παγώσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να μην περνά λάθος μηνύματα στο Ισραήλ αλλά και ένα φοβικό σύνδρομο προς την κακόβουλη Τουρκία με την αποτυχημένη πολιτική του κατευνασμού.
 
Αναφέρθηκαν μόνο ορισμένα παραδείγματα και δημιουργεί μεγάλη απορία γιατί πλέον δεν κατονομάζεται η Τουρκία ως μέρος του άξονα του κακού και να υποστεί τις ανάλογες συνέπειες. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν οι Δυτικοί τόσο καλύτερα, ώστε να κάνουν βέλτιστη διαχείριση της ζημιάς που θα υποστούν, όταν η Τουρκία αποφασίσει να πετάξει από πάνω της όλα τα προσχήματα και να λάβει θέση στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιγνίδι. Το Ισραήλ γνωρίζει το βρώμικο παιγνίδι της Τουρκίας, όπως και αρκετοί Δυτικοί. Η αναδιάταξη του σκηνικού στην περιοχή, ακόμη και εάν προκαλεί αβεβαιότητα και αστάθεια, δύναται να είναι επ’ ωφελεία της Ελλάδος. Απαιτούνται επιδέξιοι πολιτικοί χειρισμοί και να πάρει ο κ. Πρωθυπουργός όλη την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής με ικανούς διπλωματικούς συμβούλους που διαθέτει, παραμερίζοντας το εξωκοινοβουλευτικό δίδυμο Γεραπετρίτη – Παπαδοπούλου. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει Πρωθυπουργοί οι οποίοι κρίνοντας τη σημαντικότητα των στιγμών, ανέλαβαν ΚΑΙ υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Η στιγμή αυτή είναι τώρα και θα περάσει επίσης πολλά μηνύματα.   
 
             Η στήριξη της Ελλάδος προς το Ισραήλ είναι δεδομένη και πρέπει να μείνει ΑΔΙΑΤΑΡΑΚΤΗ. Αν πέσει το Ισραήλ, δεν υπάρχει άλλος πυλώνας Δυτικών Αξιών στην Ανατολική Μεσόγειο πλην Ελλάδος και Κύπρου. Οι σχέσεις με το Αραβικό στοιχείο πρέπει επίσης να διαφυλαχθούν. Να γίνει σαφές, ότι άλλο είναι ο Παλαιστινιακός λαός που υποφέρει και άλλο η Χαμάς, ενώ το Ισραήλ στην προσπάθεια εξάλειψης της Χαμάς, πρέπει να λειτουργήσει όσο το δυνατόν εντός του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, υπάρχει και η ύπουλη Τουρκία με το θολό ρόλο που πρέπει να απομονωθεί και να της απαγορευθούν οι προσβάσεις σε νέα δυτικά εξοπλιστικά. Όπως προαναφέρθηκε οι εγγενείς κίνδυνοι μπορεί να μετουσιωθούν σε ευκαιρίες. 
 
 

Δημήτριος Δρόσος
 
*Υποπτέραρχος ε.α.–Αναλυτής (MBA, ΜΗSΑ, MPH, MSc in Finance, LLB, BSc)
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου