MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

«Είναι η Τουρκία δυτική χώρα» ; Δρ Δημ.Σταθακόπουλος

Γράφει ο
Δρ Δημ. Σταθακόπουλος

Επειδή μου έρχονται μηνύματα ή σχόλια πως η Τουρκία  δεν μπορεί να αποχωρήσει από το Δυτικό στρατόπεδο και το ΝΑΤΟ, αφού ούτε το θέλει πρακτικά,  ούτε και υπάρχει διαδικασία αποχώρησης ή αποβολής.
 
Λεκτέα  τα εξής  :
 
Σύμφωνα με το άρθρο / article 13 της North Atlantic Treaty ( ΝΑΤΟ ):
 
” After the Treaty has been in force for twenty years, any Party may cease to be a Party one year after its notice of denunciation has been given to the Government of the United States of America, which will inform the Governments of the other Parties of the deposit of each notice of denunciation”
 
Δηλ. σε απλά  ελληνικά, 20 χρόνια  μετά από την υπογραφή της Συνθήκης ( ΝΑΤΟ )  που έγινε το 1949, δηλαδή απο το 1969 και μετά, κάθε κράτος μέλος που επιθυμεί να φύγει πρέπει απλώς να ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ( ως θεματοφύλακα της Συνθήκης) ότι θέλει να φύγει και ένα χρόνο μετά την ενημέρωση, αποχωρεί επισήμως.
 
Η Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 , την τουρκική επίθεση του 2019 στη βορειοανατολική Συρία , την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών , την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας , την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και το βέτο για τη Φινλανδία και τη Σουηδίας ( που τελικά  ήρθη) , υπήρξε δέκτης εκκλήσεων να αποχωρήσει ή να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ.
 
Ο Devlet Bahçeli πρότεινε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ . Τον Μάιο του 2022, ο Kemal Kılıçdaroğlu είχε πεί ,  εάν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος αποφάσιζαν να κλείσουν την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα το στήριζε.
 
Βλ. σχετ.:
 
Carbonaro, Giulia (20 Μαΐου 2022). «Θα μπορούσε η Τουρκία να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ επειδή μπλοκάρει τη Φινλανδία και τη Σουηδία;» . Newsweek .
 
 Şebnem Oruç, Merve (11 Αυγούστου 2016). «Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η κίνηση προς στερέωση των δεσμών με τη Ρωσία» . Daily Sabah .
 
Weiss, Stanley A. (23 Φεβρουαρίου 2016). «Ήρθε η ώρα να διώξουμε την Τουρκία του Ερντογάν από το ΝΑΤΟ» . Huffington Post .
 
Lieberman, Joe (18 Μαΐου 2022). «Η Τουρκία του Ερντογάν ανήκει στο ΝΑΤΟ;» . Wall Street Journal .
 
“Η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη: ηγέτης του MHP – Turkey News” .
 
“Η  αντιπολίτευση προτρέπει την κυβέρνηση να κλείσει τη βάση Ιντσιρλίκ λόγω διαμάχης του ΝΑΤΟ” . Αχβάλ .
 
Πέραν  όμως των παραπάνω,  διαφεύγει στο ευρύ κοινό και στους  δυτικόστροφους αναλυτές,  πως η Τουρκία  ΔΕΝ είναι δυτική χώρα.  Πως έμεινε/ μένει,  όσο εξυπηρετείται και μέχρι κάποια στιγμή να φύγει.  Το έχει δηλώσει ο Πρόεδρός της , τον Ιούνιο του 2022 ( άσκηση efes,  https://www.tccb.gov.tr/en/news/542/138528/-we-have-never-refrained-from-taking-all-the-necessary-steps-to-defend-our-rights-in-the-mediterranean-and-aegean-) και το αποδεικνύει η συμπεριφορά της κοινωνίας,  που κατά 70% είναι βαθιά  αντιδυτική, σύμφωνα με σωρεία δημοσκοπήσεων ευκολοπροσβάσιμων στο διαδίκτυο  πχ εδώ:  https://www.iai.it/sites/default/files/kaliber-kaliber.pdf
 
Περαιτέρω,  η απουσία μηχανισμού αναστολής και αποβολής κράτους μέλους από το ΝΑΤΟ, δεν το εμποδίζει,  να αναστείλει ή να τερματίσει την ιδιότητα μέλους του, εάν  διαπιστωθεί ότι παραβιάζει ουσιωδώς τη συνθήκη.
 
Σαφώς, η αναστολή και η αποβολή είναι ακραίο μέτρο,  που θα μπορούσε να εξεταστεί αφού θα έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες αποκατάστασης της ενότητας και του σεβασμού των ιδρυτικών αρχών της Συμμαχίας.
 
Όμως δεν είναι απίθανο και στο περιβάλλον που διαμορφώνεται παγκοσμίως, η Τουρκία έχει πλέον το προφίλ του αποβλητέου μέλους. Όχι ενδεχομένως  άμεσα , όπως αναμένουν κάποιοι , όμως πλέον δεν θεωρείται  σύμμαχος έμπιστος χώρα , η δε κοινωνία της είναι βαθιά αντιδυτική.  Κράτος και λαός,  στην πλειοψηφία  τους , έχουν στρέψει  αντιδυτικά και αυτό,  δεν είναι εύκολα αναστρέψιμο.
 
Θα ακούσουμε  εθνικιστική  ρητορική  , στις 29 Οκτωβρίου που συμπληρώνονται 100 χρόνια  Τουρκικής  Δημοκρατίας ( 1923 – 2023).
 
Τα ορόσημα  που θέτει η Τουρκία για το μέλλον της,  δεν έχουν μέσα,  ίχνος  φιλοδυτικό , τουναντίον.
 
Παράκληση  ΜΗΝ σκέφτεστε και αναλύετε  την Τουρκία σαν  να ήταν Ελλάδα,  ή κάποια ευρωπαϊκή χώρα, γιατί  ΔΕΝ είναι .
 

 
 
Δρ Δημ. Σταθακόπουλος
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου