MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Τεράστιος ο πλούτος των υδρογονανθράκων…

Τον σημαντικό και ανεξερεύνητο πετρελαϊκό πλούτο που πιθανότατα διαθέτει η χώρα μας, ικανό για να καλύψει τις εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες της για περίπου 139 χρόνια αποκαλύπτει έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών για το 2018 με τίτλο «Ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας».

Η έκθεση περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει άμεσα να γίνουν για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων και προχωρά σε οικονομική εκτίμηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, από τη μελλοντική αξιοποίηση των οποίων το συνολικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φθάσει το 1 τρισ.δολάρια.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Αντ. Κοκορίκο. Παραπολιτικά FM.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Αντ. Κοκορίκο. Παραπολιτικά FM.

04/03/2018

Με θέμα : Ελλάδα, Τουρκία, Προκλήσεις, Εξελίξεις

Ο χρησμός των Δελφών

Το γεγονός ότι, καταφέραμε τελικά να μετατρέψουμε το μοναδικό μεγάλο πλεονέκτημα που μας είχε απομείνει, το γεωπολιτικό, σε ένα τεράστιο μειονέκτημα, δεν είναι καθόλου καλός οιωνός – ενώ οι λύσεις στα προβλήματα μας δεν είναι καθόλου εύκολες, αν και ότι δεν λύνεται κόβεται.

«Η ιστορία διανύει την οικονομική καταστροφή στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1890, τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, τον πόλεμο του 1897 και κορυφώνεται με τα αιματηρά επεισόδια των Ευαγγελικών το 1901. Ένα από τα θέματα της είναι ο ατυχής πόλεμος του 1897 με την Τουρκία. Παρακολουθεί με λεπτομέρειες την περίοδο από την καλλιέργεια φιλοπόλεμου κλίματος από την τότε κυβέρνηση, σε συνδυασμό με το παραλήρημα που καλλιεργούσε η Εθνική Εταιρεία, το Κρητικό ζήτημα με τις σφαγές του χριστιανικού πληθυσμού στο νησί και βεβαίως τις τραγικές απώλειες που αντιμετωπίσαμε με την ήττα μας.

Η απογείωση της κερδοσκοπίας

Κανένας δεν είναι εύκολο να προβλέψει τι θα συμβεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαπιστώνοντας μόνο πως ο «καπιταλισμός-καζίνο» λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις – με τα νέα όπλα μαζικής καταστροφής, τα ETFs, να αποτελούν μία πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του.

Διεθνή 

Εισαγωγικά υπενθυμίζουμε πως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ξεκίνησε με τα ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης στις Η.Π.Α. – τα οποία οι τράπεζες και οι πάσης φύσεως επενδυτικοί οργανισμοί «συσκεύαζαν» όλα μαζί, τα ασφαλή και τα μη ασφαλή δηλαδή χωρίς καμία διάκριση μεταξύ τους, δημιουργώντας τα πακέτα των CDOs. Έτσι από τα επικίνδυνα δάνεια παρήγαγαν δήθεν ασφαλή (μέσω των CDS) και «ποιοτικά» (ΑΑΑ από τις αμειβόμενες επί τούτου εταιρείες «αξιολόγησης») χρηματοοικονομικά προϊόντα, πουλώντας τα περαιτέρω – έχοντας μόνο ωφέλεια και καθόλου κινδύνους (πηγή). 

Ο «τσαμπουκάς» της Τουρκίας και το διεθνές περιβάλλον…

του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη*

Οι πρόσφατες αναβαθμισμένες σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο προκλήσεις της Άγκυρας, που αφορούν όχι μόνο στην έκδηλη εχθρότητά της πλέον έναντι της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, επεκτείνονται σε ευρύτερα πεδία, όπως συγκεκριμένα εκδηλώθηκαν και με το θαλάσσιο οικόπεδο «3» της Κυπριακής ΑΟΖ.