MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Η Γερμανία βρήκε τρόπο να μπλοκάρει την λύση για το ελληνικό χρέος με την έκθεση βιωσιμότητας – Το ελληνικό ζήτημα στο G7 στις 31/5

Η Ελλάδα πλησιάζει στο σημείο μηδέν όπου θα βγει από τα μνημόνια αλλά τα εφόδια που διαθέτει είναι διάτρητα και ο κίνδυνος αποτυχίας είναι μεγάλος. 

Ενώ διαφαινόταν σύγκλιση Γερμανίας και ΔΝΤ και είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι μπορούν να τα βρουν στο μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους αποκαλύπτεται ότι το χάσμα δεν έχει κλείσει ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 21 Ιουνίου μπορεί να χρειαστεί και το Eurogroup στις 12 Ιουλίου για να υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία. 

Το ΔΝΤ είναι οριστικό και απόλυτο ΔΕΝ θα συμμετάσχει στο 3ο μνημόνιο όμως το θέμα είναι εάν και πως μπορεί να συμμετάσχει μετά το τρίτο μνημόνιο. 

Το ψευδώνυμο της Δημοκρατίας

Ηλίας Σταμπολιάδης Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός
τ. Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
Μέλος ΙΗΑ 

Τον τελευταίο καιρό εξανίστανται όλοι οι “Δημοκράτες” για έκτροπα και φαινόμενα βίας που συμβαίνουν εναντίον μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, Δημοτικών αρχόντων, Δικαστικών θεσμών, κομματικών εκπροσώπων κλπ, κλπ. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία, όπου οι νόμοι θεσπίζονται με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ισονομίας που εμπνέονται από την πολιτισμική, εθνική και κοσμογονική αντίληψη των πολιτών και εφαρμόζονται από αμερόληπτους δικαστές, όλα αυτά είναι απαράδεκτα, καταδικαστέα και συνιστούν στίγμα δια τους διαπράττοντας τέτοια έκτροπα.

Ελλάδα: Αυστηρή επιτήρηση για δεκαετίες

Και μετά το τέλος του μνημονίου η Ελλάδα θα παραμένει για πολλές δεκαετίες σε καθεστώς εποπτείας, σημειώνει η Handelsblatt.

Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για «καθαρή έξοδο». Στις 20 Αυγούστου ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να σπάσει τις αλυσίδες, γράφει η εφημερίδα Handesblatt σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα σε αυστηρή επιτήρηση για δεκαετίες». 

Η ολιστική παράκρουση

Η απλή ανάγνωση του κυβερνητικού σχεδίου και του τέταρτου μνημονίου, αρκεί για να κατανοήσει κανείς πως η τραγωδία θα συνεχιστεί για πάρα πολλά χρόνια – ενώ η πιθανότητα να έχει ξανά ανάγκη η Ελλάδα τη χρηματοδότηση της Τρόικα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, να χρεοκοπήσει ή να οδηγηθεί στην έξοδο από την Ευρωζώνη, δεν έχει μειωθεί καθόλου.
«(α) Πάντοτε και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία. (β) H πιθανότητα να είναι ηλίθιο ένα συγκεκριμένο άτομο, είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του ατόμου. (γ) Ηλίθιος χαρακτηρίζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημίες σε ένα άλλο άτομο ή σε ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανό και να βλάπτεται σημαντικά. (δ) Οι μη ηλίθιοι άνθρωποι πάντα υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλίθιων ατόμων Συγκεκριμένα, οι μη ηλίθιοι άνθρωποι συνεχώς παραβλέπουν πως η συναναστροφή / συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα αποδεικνύεται απαρέγκλιτα μοιραίο λάθος, ανεξάρτητα από χρόνο, τόπο και συνθήκες. (ε) O ηλίθιος άνθρωπος είναι πιο επικίνδυνος από τον κακοποιό» (C. Cipolla) . 

Ισραήλ – Τουρκία: Ακραίες καταστάσεις

Ο προεκλογικός αγώνας στην Τουρκία με την σημαδεμένη τράπουλα περιλαμβάνει μια ασυνήθιστη ανταλλαγή πολύ σκληρών κατηγοριών μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας με βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς που οδηγούν τις σχέσεις των δύο χωρών στο χαμηλότερο επίπεδο της «διακυβέρνησης Ερντογάν» – ακόμα και από την μεγάλη κρίση του Μαβί Μαρμαρά, πριν από οκτώ χρόνια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά: