MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

“Πολεμικό” κλίμα αλλά και σάστισμα στην Ουάσιγκτον με Τουρκία και S-400

Μία περίεργη αναμονή παρατηρείται στην Ουάσιγκτον, μετά την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι παρέλαβε την πρώτη συστοιχία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Μερικοί αξιωματούχοι στην αμερικανική πρωτεύουσα περιγράφονται «σαστισμένοι» με την εξέλιξη, καθώς αρκετοί φαίνεται ότι βρίσκονταν σε «καθεστώς άρνησης», πιστεύοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, την ύστατη στιγμή, ίσως να έκανε πίσω. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Άλλοι αξιωματούχοι δικαιώθηκαν όταν προειδοποιούσαν για την αρνητική εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ληφθεί αποφάσεις που δεν θα ανακοινωθούν μέχρι την επέτειο του πραξικοπήματος, καθώς ο Ερντογάν προετοιμάζει μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναντίον της Αμερικής στο φανατισμένο πλήθος.

Τα κρατικά πολυεθνικά θηρία

Όταν όλοι γνωρίζουν πως είναι αδύνατον να ανταγωνιστούν οι επιχειρήσεις μικρών χωρών αυτές των μεγαλυτέρων, πόσο μάλλον τους κρατικούς πολυεθνικούς γίγαντες σε μία σειρά κλάδων, ιδίως στον ενεργειακό, είναι ανόητο να θεωρεί κανείς πως τα κράτη μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες ασύδοτης παγκοσμιοποίησης και άκρατου ανταγωνισμού χωρίς μεγάλες δημόσιες εταιρείες που να είναι σε θέση να επενδύσουν – οπότε είναι έγκλημα να ξεπουλάει η Ελλάδα εταιρείες όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ κλπ., ειδικά όταν θα διαθέτει μελλοντικά δικά της ενεργειακά αποθέματα.

Άποψη 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κράτη έχουν γίνει ιδιοκτήτες μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, ελέγχοντας ήδη σχεδόν το 25% των εταιριών που ευρίσκονται στις 500 της λίστας «Fortune Global 500». Με τον τρόπο αυτό τα κράτη αυξάνουν την επιρροή τους απέναντι τόσο στα άλλα κράτη, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά όσον αφορά την ενέργεια, είναι γνωστή η διείσδυση της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω της κρατικής GAZPROM, καθώς επίσης η ισχύς της πετρελαϊκής SAUDIARAMCO της Σαουδικής Αραβίας. Στο γράφημα φαίνεται ο συνολικός αριθμός των πολυεθνικών ομίλων (TSOE, trans-national state owned enterprises) που ανήκουν σε κράτη. 

Τεράστια ζημιά η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

Το άριστο για την Ελλάδα είναι να εκδιώξει ο Χαφτάρ τους ισλαμιστές της Τρίπολης, πριν υπογραφούν οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Εργασίες για ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας στην Μεσόγειο, διεξάγουν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ενώ γίνονται βήματα και για συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη στο θέμα της ΑΟΖ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Η ερντογανική εφημερίδα, της οποίας το ρεπορτάζ μεταφέρει ο Φιλελεύθερος Λευκωσίας, αναφέρει ότι την περασμένη βδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ ελ Σαρράζ.

Κρίση στο Βερολίνο

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

Η τάση ανατροπής του πολιτικού σκηνικού θα συνοδευθεί από οικονοµική ύφεση;

Η αστάθεια και η αβεβαιότητα στην πολιτική σκηνή της Γερµανίας, όπως αποτυπώνεται σε εκλογικά αποτελέσµατα και δηµοσκοπήσεις, συµπυκνώνεται στην καθίζηση Σοσιαλδηµοκρατών τε και Χριστιανοδηµοκρατών, µε τους Πράσινους να είναι πρώτοι σε όλες τις µετρήσεις. Το Σοσιαλδηµοκρατικό Κόµµα βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, καθώς µετρά το κόστος ή της ρήξης µε τη Μέρκελ ή της συνέχισης της παραµονής του στην κυβέρνηση.