MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Πόσους νεκρούς είχε η Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Βαρύς ήταν ο φόρος του αίματος για την Ελλάδα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα σε απόλυτα νούμερα και στην πρώτη πεντάδα, παγκοσμίως, σε ότι αφορά τους νεκρούς ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Σοβιετική Ένωση και Γερμανία που ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών τους ήταν στα πεδία των μαχών, η Ελλάδα είχε από τις υψηλότερες απώλειες σε άμαχο πληθυσμό λόγω της τριπλής (ιταλικής, γερμανικής και βουλγαρικής) κατοχής. Όπως φαίνεται και από το παρακάτω video του youtube το οποίο δημιουργήθηκε φέτος, η Ελλάδα είχε μεγαλύτερες απώλειες από ότι χώρες που πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο, όπως η Ιταλία, Βρετανία και οι ΗΠΑ αλλά και χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό που αντιστάθηκαν στον Άξονα, όπως η Γαλλία.

Ποιο είναι το μήνυμα, που στέλνει η δολοφονία Khashoggi – Τι θέλουν να αποτρέψουν οι Άραβες μονάρχες

Για πολλούς ακτιβιστές κα αντιφρονούντες, ο θάνατος του δημοσιογράφου είναι σημάδι βίαιης καταστολής

Ένα «υπόγειο» αλλά σαφές μήνυμα στέλνει η άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Jamal Khashoggi, σε όλους όσοι αντιδρούν στα αυταρχικά αραβικά καθεστώτα.

Για πολλούς ακτιβιστές κα αντιφρονούντες, ο θάνατος του δημοσιογράφου είναι σημάδι βίαιης καταστολής από ηγέτες που αποφασίζουν να αποτρέψουν την επανάληψη των αραβικών εξεγέρσεων του 2011, οι οποίες είχαν εγείρει ελπίδες για μια νέα δημοκρατική αυγή στην περιοχή, σημειώνουν οι Financial Times.

Ο πόλεμος της ανταγωνιστικότητας

Για να βελτιώσει μία χώρα την οικονομία της, μπορεί μεν να είναι υποχρεωτική η περαιτέρω «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας της, η μείωση των φόρων, καθώς επίσης ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών στο ελάχιστο, αλλά από την άλλη πλευρά πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου των κρατών μεταξύ τους που οδηγεί τελικά στο γκρεμό – με πρώτο θύμα στη Δύση την Ελλάδα.

Ανάλυση

Από την εποχή του Adam Smith, έχουμε συνηθίσει να εξισώνουμε την Οικονομία με την οικονομία της αγοράς – ενώ σήμερα έχουμε οδηγηθεί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία της αγοράς, η οποία δεν αποτελεί το κερασάκι επάνω στο γλυκό, όπως ίσως νομίζουμε, αλλά το δηλητηριασμένο κεράσι. Η αιτία είναι το ότι, η ορθολογική, αειφόρος Οικονομία οικοδομείται ακόμη από τα κάτω προς τα επάνω: από την οικογένεια, τους συγγενείς, τους γείτονες, την πόλη, την περιφέρεια, τη χώρα και τον πλανήτη.