MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Το επικίνδυνο γεωπολιτικό πόκερ

Οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να μετατρέψουν τη Ρωσία σε μία υποτελή τους δημοκρατία – ενώ η Κίνα αποδείχθηκε πως έχει εξελιχθεί σε μία μοχθηρή δικτατορία και σε έναν ακόμη χειρότερο εχθρό, από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Έτσι οι ΗΠΑ βρέθηκαν απέναντι και στις δύο άλλες παγκόσμιες υπερδυνάμεις – έχοντας αυτή τη φορά το ρόλο που μετά το 2ο ΠΠ είχαν καταφέρει να αποφύγουν. Αυτόν του τρίτου ισχυρού που βλέπει τους άλλους δύο να προωθούν τη συνεργασία τους – το ρόλο του χαμένου. Δηλαδή, εάν συνεργασθούν τελικά η Ρωσία με την Κίνα, οι ΗΠΑ θα χάσουν αναπόφευκτα το παιχνίδι – κάτι που ήδη φαίνεται στον ορίζοντα. Το πώς θα αντιδράσουν, με δεδομένη την πυρηνική τους ισχύ, δεν το γνωρίζει κανένας – εκτός ίσως από το ότι, αντί να φοβόμαστε πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά, θα φοβόμαστε πια μήπως το κάνουν πρώτες οι ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, για όλους εμάς στη Δύση που δεν θέλουμε καν να διανοούμαστε την απειλή μας από αυταρχικά καθεστώτα, όπως της Ρωσίας ή της Κίνας, η κατάσταση είναι τρομακτική – με δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον μας.

Αντίστροφη μέτρηση - Στην τελική ευθεία το κοινό νόμισμα που φέρνει μία πραγματική επανάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσική Δούμας, Alexander Babakov, δήλωσε στις 30 Μαρτίου ότι το μπλοκ BRICS των αναδυόμενων οικονομιών – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – εργάζεται για την ανάπτυξη ενός «νέου νομίσματος» που θα παρουσιαστεί στην την επικείμενη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στο Durban 
 
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το εγχείρημα για την υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος από τα κράτη των BRΙCS – και σε δεύτερο χρόνο από τα κράτη του παγκόσμιου Νότου – καθώς μετά τη επιβολή του κύματος των κυρώσεων στη Ρωσία και την παράνομη κατάσχεση των συναλλαγματικών αποθεσμάτων της αρχίζει να διαμορφώνεται ένας νέος οικονομικός χώρας ο οποίος περιλαμβάνει κράτη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής τα οποία απεγκλωβίζουν σταδιακά το διμερές εμπόριο από το ζηρό του δολαρίου και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ που χαρακτήρισε την παγκίσμα οικονομική τάξη μετα την πτώση του τείχους του Βαρολίνου στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η κραυγή του Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Ουκρανία

Γράφει ο

Γιώργος Βενέτης

Οι ηγέτες της Δύσης στο τοπίο ομίχλης που έχουν δημιουργήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον, αδυνατούν να αντιληφθούν τον κίνδυνο που απειλεί την ανθρωπότητα και να κάνουν κάτι για να τον αποτρέψουν. Το αξιοπερίεργο είναι ότι άνθρωποι του μεγάλου αμερικανικού κατεστημένου όπως ο ‘Ελον Μασκ, ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Τζέφρι Σακς, εκφέρουν ορθολογικές απόψεις, που λαμβάνουν υπόψη και τη γεωπολιτική της περιοχής. Ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd επίσης, κρατώντας αποστάσεις από το κυρίαρχο αφήγημα της Δύσης, εκφράζει με συγκλονιστικό τρόπο την αγωνία των απλών παγκόσμιων πολιτών, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω βίντεο. Αναφέρθηκε στις «άφωνες» μάζες σε όλο τον κόσμο που θέλουν ειρήνη και ασφαλή ζωή και κατηγόρησε τους κατασκευαστές όπλων που επωφελούνται από τον πόλεμο. Ο συνιδρυτής των Pink Floyd ένθερμος επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ζήτησε να σταματήσουν οι αποστολές όπλων στο Κίεβο.