MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Τα 290 δις € που μας οφείλει η Γερμανία

Είναι φανερό πως υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση των χρημάτων που μας χρωστάει η Γερμανία – ενώ τα πάντα έχουν τεκμηριωθεί τόσο από Έλληνες ειδικούς, όσο και από Γερμανούς ιστορικούς, καθώς επίσης από την επιστημονική επιτροπή της γερμανικής Βουλής. Ως εκ τούτου υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα – αφού με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να μειωθεί το δημόσιο χρέος της, οπότε να ξεφύγει επιτέλους από την κρίση, πριν ξεσπάσει η επόμενη.

Πρόκειται λοιπόν για τη νούμερο ένα πρόκληση της νέας κυβέρνησης, εάν θέλει πράγματι να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα και όχι να ξεπουλήσει τη δημόσια και ιδιωτική της περιουσία – εγκληματώντας εις βάρος των επομένων γενεών. Εάν δεν το κάνει, συνεχίζοντας την πολιτική της υποτέλειας και των υποκλίσεων απέναντι στην καγκελάριο, θα πρόκειται για μία εξόχως προδοτική ενέργεια – κυριολεκτικά για εσχάτη προδοσία, όσο καλοπροαίρετος και αν είναι κανείς.

«Γκρεμίζεται» το Facebook: Χιλιάδες υπάλληλοι του απομαγνητοφωνούν και καταγράφουν κλήσεις και συνομιλίες μας -Ωμή παραδοχή

Νέο σκάνδαλο ταλανίζει την εταιρεία Facebook Inc. μετά την αποκάλυψη ότι απομαγνητοφωνούσε ηχητικά κλιπ που έστελναν χρήστες μέσω των υπηρεσιών του κολοσσού. 

Δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Bloomberg αναφέρει ότι η εταιρεία πληρώνει χιλιάδες εξωτερικούς συνεργάτες για να απομαγνητοφωνούν τα ηχητικά μηνύματα των χρηστών. 

Ορισμένοι εκ των εργαζομένων αυτών, που μίλησαν στην εφημερίδα ανώνυμα για να μην χάσουν τη δουλειά τους, είπαν πως δεν γνωρίζουν πώς ηχογραφήθηκαν ή αποθηκεύτηκαν τα ηχητικά αυτά μηνύματα αλλά τούς ζητήθηκε να τα απομαγνητοφωνήσουν. 

Οι ΗΠΑ «έδωσαν» την Κύπρο στους Τούρκους: Τι αποκαλύπτει έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν τον Αττίλα Β’ – Ο Κίσινγκερ & η αμερικανική προδοσία

Η προδοσία της Κύπρου και η απραξία της διεθνούς κοινότητας πριν την ολοκλήρωση του εγκλήματος της τουρκικής εισβολής με αποτέλεσμα την κατοχή, έχουν στιγματίσει την ιστορία του νησιού. 

Η εμπλοκή του Κίσινγκερ το 1974 είναι ήδη γνωστή, ωστόσο ένα ακόμα έγγραφο αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Τουρκία να πράξει τις βαρβαρότητες που αιματοκύλισαν την Κύπρο και παρανόμως να πάρει τον έλεγχο του βόρειου μέρους του νησιού. 

45 χρόνια μετά την δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όπου ο δεύτερος Αττίλας έφθασε μέχρι την διαχωριστική γραμμή που παραμένει ακόμη και σήμερα σύμβολο μιας Εθνικής τραγωδίας και μιας πρωτοφανούς παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η Διεθνής Κοινότητα και κυρίως η Ουάσιγκτον, με ευθύνη του τότε ΥΠΕΞ Χένρι Κίσινγκερ δεν εξάντλησαν τις δυνατότητες που είχαν προκειμένου να αποφευχθεί η τραγωδία. 

Η 75η επέτειος του Bretton Woods

Τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα, καταχράστηκαν την εξουσία που τους έδωσε η συμφωνία, σε σχέση με τη σταθεροποίηση του παγκοσμίου συστήματος, με την απελευθέρωση των αγορών και με τις ιδιωτικοποιήσεις – ειδικά μετά την άνοδο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στις Η.Π.Α. και στη Μ. Βρετανία τη δεκαετία του 1980, αφού προηγήθηκε η μονομερής έξοδος των Η.Π.Α. από τον κανόνα του χρυσού το 1971 (=όλα τα νομίσματα είχαν αντίκρισμα στο δολάριο και το δολάριο σε χρυσό, με μία σταθερή τιμή). Οι επιβληθείσες μεταρρυθμίσεις στις αναδυόμενες οικονομίες, ως αντάλλαγμα για τη στήριξη τους με δάνεια (ανάλογα στην Ελλάδα μετά το 2009, όπου δυστυχώς ελάχιστοι έχουν καταλάβει τι ακριβώς εννοούν με τη λέξη «μεταρρυθμίσεις» οι δανειστές), οδήγησαν σε μία μέση αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους της τάξης του 0,0% για το χρονικό διάστημα μεταξύ 1980 και 1998 – ενώ από το 1960 έως το 1979 η άνοδος ήταν ακόμη στο 2,5%. Από το γεγονός αυτό και μόνο κατανοεί κανείς γιατί δεν αυξάνεται το ελληνικό ΑΕΠ, καθώς επίσης γιατί είναι ανοδικά τα χρέη, παρά τα δήθεν πλεονάσματα, καθώς επίσης το ξεπούλημα της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας – σημειώνοντας πως οι αναδυόμενες οικονομίες βίωσαν πολλές κρίσεις, ως αποτέλεσμα των «λαθών» στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδιας της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Κίνδυνος ύφεσης για τις πέντε μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες

Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την παγκόσμια οικονομία. Εμπορικός πόλεμος, άτακτο Brexit, μείωση επιτοκίων, παραγωγικότητα, ανεργία και πολιτικές αναταράξεις συνθέτουν το «εκρηκτικό» κοκτέιλ.

Πέντε μεγάλες οικονομίες κινδυνεύουν από ύφεση και , όπως αναφέρουν οι αναλυτές, δεν απαιτείται μεγάλη πίεση ώστε να εκτροχιασθούν.

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο ενώ η ανάπτυξη ήταν αμετάβλητη στην Ιταλία. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη δείχνουν ότι η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, συρρικνώθηκε κατά το β΄τρίμηνο του έτους.

Κλιματική Αλλαγή: Πως ένα φυσικό φαινόμενο μετατράπηκε σε απάτη

Η Κλιματική Αλλαγή είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο που εμφανίστηκε εδώ και εκατομμύρια χρόνια και μελετήθηκε από τους γεωλόγους του Τεταρτογενούς (Quaternary geologists). Αυτή η κατηγορία των γεω-επιστημόνων μελετούν το παλαιό-κλίμα και την παλαιό-εδαφολογία. Από τα τέλη του 17ου αιώνα μελέτησαν τις παλινδρομικές κινήσεις των παγετώνων που γινόντουσαν κάθε περίπου 120.000 χρόνια, αρχής γενομένης από τα μέσα του Τεταρτογενούς, ήτοι, περίπου, πριν 1.000.000 χρόνια. Την αιτία δεν την γνώριζαν. 

Το 1942 οι Γερμανοί συνέλαβαν και φυλάκισαν στο Βελιγράδι έναν διάσημο Σέρβο αστροφυσικό ονόματι Milancovitch. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στις φυλακές μελέτησε τις τροχιές της Γης γύρω από τον ήλιο και παρατήρησε ότι όταν η τροχιά της Γης μεταβάλλεται από κυκλική, που είναι σήμερα, σε ελλειψοειδή έχουμε τους παγετώνες των 120.000 ετών, εικόνα 1. Όταν ο άξονας περιστροφής αλλάζει κλίση κάθε 40.000 χρόνια, έχουμε πάλι μια παγετώδη περίοδο (εικόνα 1).