MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιός νοιάζεται για τον χάρτη της Σεβίλλης – Ιδού οι επίσημοι χάρτες της ΕΕ

Ο περίφημος χάρτης της Σεβίλλης για τον οποίο γίνεται πρόσφατα τόση φασαρία στα ΜΜΕ είναι μία μελέτη που έκανε ένας καθηγητής από το ομώνυμο πανεπιστήμιο το 2003. Στον χάρτη αυτό, έδειξε τα όρια των θαλασσίων ζωνών των ευρωπαϊκών κρατών στη Μεσόγειο, αλλά η Ελλάδα δεν τον επικαλέστηκε ποτέ.

Η άστοχη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη για τον Χάρτη της Σεβίλλης, του 2003, έχει προκαλέσει έναν καταιγισμό αναλύσεων ακόμα και από αυτούς που δεν γνωρίζουν που είναι η Σεβίλλη. Με ανάρτησή της στον λογαριασμό που διατηρεί στο twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία ανέφερε, στα αγγλικά και τα τουρκικά, τα ακόλουθα:

«Οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση σε διαφωνίες άλλων κρατών σχετικά με θαλάσσια όρια, παγκοσμίως. Αναφορικά με το νομικό κύρος του Χάρτη της Σεβίλλης, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει οποιαδήποτε νομική αξία. Κατανοούμε ότι η ΕΕ δεν θεωρεί τον Χάρτη της Σεβίλλης νομικά δεσμευτικό έγγραφο. Τα θαλάσσια όρια επαφίεται να καθορίζονται από τα κράτη με συμφωνία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έντονα τον διάλογο με καλή πίστη και τις διαπραγματεύσεις και παροτρύνουν Ελλάδα και Τουρκία να επανεκκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό».

Σκάνδαλο Novartis

Οι έρευνες, εδώ και έναν πλέον χρόνο, έχουν στραφεί στην άποψη της «σκευωρίας», με αποκορύφωμα τη δίωξη της Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, για «κατάχρηση εξουσίας» κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης. Η Εξεταστική Επιτροπή που στήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε μια σειρά αμφιλεγόμενων, στην καλύτερη, επιλογών, με τη βοήθεια των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε απόπειρες για αντιθεσμικές παρεμβάσεις, που βρήκαν τοίχο με απαντήσεις του Αρείου Πάγου ή της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Παράλληλα, η όλη διαδικασία ήταν ένας αυτοξευτελισμός της δικαστικής εξουσίας


Ξένη δημοσίευση
Στο εξωτερικό πληρώνει η Novartis, στην Ελλάδα η Τουλουπάκη

Η αντίφαση είναι κραυγαλέα. Στις ΗΠΑ, με διαδοχικούς εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, η Novartis αρχικά υποχρεώθηκε να καταβάλει 347 εκατ. δολάρια, με το μεγαλύτερο ποσό εξ αυτών (310 εκατ. δολάρια) να αφορά τις αθέμιτες πρακτικές που εφάρμοζε η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα, την περίοδο 2012-2015. Ένα από τα άρθρα της απόφασης μάλιστα, αυτό που αναφερόταν σε τακτικές ώστε «να παρακινήσουν τους ξένους αξιωματούχους (εννοεί τους Έλληνες αξιωματούχους) να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση» προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ως προς την ακριβή μετάφραση.

Τα ''άκουσε'' ο Μητσοτάκης στη Καρδίτσα

Έντονες οι αποδοκιμασίες


Για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο δέχεται έντονες αποδοκιμασίες ο Κ. Μητσοτάκης σε περιοδεία του. Δεν ξέρουμε βέβαια εάν οι πολίτες που φώναζαν άνηκαν σε κάποιο παρακλάδι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα πρόκειται για εικόνες που δεν έχουμε ξαναδεί.

Με φωνές και αποδοκιμασίες «υποδέχτηκαν» ορισμένοι κάτοικοι της Καρδίτσας τον πρωθυπουργό κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην πόλη, με αφορμή τις καταστροφές από τον κυκλώνα «Ιανό».

Γ. Τράγκας: Το κράτος δεν προστατεύει τους πολίτες αλλά σπρώχνει στην απόλυτη οικονομική καταστροφή, την ώρα που ο Τούρκος παραμονεύει να αρπάξει το μισό Αιγαίο

( John.k - Βασικά η «κυβέρνηση» στο μόνο πού λυπάται είναι στο ότι δεν θα ξέρει η ΑΑΔΕ ( η «Ανεξάρτητη Αρχή» της Ε.Ε. των Γερμανών ) που να στείλει τα ΕΝΦΙΑ…. )
 
Τρία χρόνια θέλει η Καρδίτσα για να συνέλθει από τις πλημμύρες. Το ίδιο και οι άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό». Σε αρκετές περιοχές δεν έχουν ακόμη ρεύμα. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η περίφημη πολιτική προστασία είναι «φρουφρου και αρώματα». Στρατιωτικά μπουφανάκια για τον κο Χαρδαλιά. Κομψές μπότες και βλακώδεις μάσκες. Μαύρες με εθνόσημο κάτω δεξιά ή αριστερά. Είτε από τον κορονοϊό είτε από βροχή είτε από φωτιά, το κράτος δεν προστατεύει τους πολίτες. Αντίθετα με τις επιλογές του σπρώχνει στην απόλυτη οικονομική καταστροφή, την ώρα που ο Τούρκος παραμονεύει να αρπάξει το μισό Αιγαίο. Κάθε φορά που γίνεται μια θεομηνία, ειδικά επί μνημονίου, η αντιπολίτευση φωνάζει «δώστε αμέσως βοήθεια στους πληγέντες», και την επομένη ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην κατεστραμμένη περιοχή και μοιράζει αντίδωρα τα οποία ποτέ δεν φτάνουν για να επουλώσουν τις πληγές.