MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Ε.Ε. – NATO και ο αντίκτυπος στον ελληνισμό

Του Δημήτρη Τσαϊλά* 

Είναι καταφανής πλέον η επιστροφή του ανταγωνισμού ισχύος και προκαλεί μία μετατόπιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των διατλαντικών σχέσεων προς την αποτροπή και την άμυνα

Την τελευταία εικοσαετία ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά και το γεωπολιτικό πεδίο παρουσιάζει μια καινοφανή μεταβλητότητα, έτσι που η συνολική επανεκτίμηση είναι επιβεβλημένη. O σημερινός κόσμος μας χαρακτηρίζεται από αύξηση της αβεβαιότητας και της αστάθειας, τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον των χωρών όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, έχει εισέλθει σε μία φάση που τολμώ να την ονομάσω «φάση της γεωπολιτικής δημιουργικής καταστροφής». Ωστόσο, οι συζητήσεις στις συνόδους του ΝΑΤΟ συνδέθηκαν στενά με τις επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων και τις διεθνείς απειλές. Όμως πλέον είναι καταφανής η επιστροφή του ανταγωνισμού ισχύος και προκαλεί μία μετατόπιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των διατλαντικών σχέσεων προς την αποτροπή και την άμυνα.

Νότης Μαριάς: Όλο το ύπουλο σχέδιο της Γερμανίας για τον εγκλωβισμό της Ελλάδας

Το ύπουλο σχέδιο της Γερμανιας ανεπτυξε ο πρωην ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς στον Γιώργο Τράγκα. Όπως είπε «η Γερμανία θελει να κρατήσει εγκλωβισμένη την χώρα κάτω από την μνημονιακη μπότα γιατί φοβάται το ανοιχτό χρέος που έχει προς την Ελλάδα των 350 δισ. ευρώ από τις γερμανικές αποζημηιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Το σχέδιο αυτό μάλιστα μπήκε σε εφαρμογή όταν η Ελλάδα υπέγραψε το πρωτο μνημόνιο με τον ESM. Εκεί μπήκε η ρήτρα ότι το δάνειο που παίρνουμε από τι ευρωπαικες χωρες δεν συμψηφιζεται με οποιανδηποτε αλλη απαιτηση. Η Γερμανία όμως δεν υπεγραψε ως κρατικη οντοτητα δηλαδη το Δημοσιο, αλλα εβαλε μια κρατικη της τραπεζα να υπογραψει, αντιθετα απο ολες τις αλλες χωρες. Η Ελλάδα όμως δεν είχε καμία απαίτηση από καμία άλλη ευρωπαικη χωρα εκτος απο την Γερρτανια. Με αυτό τον τρόπο η Γερμανία διασφάλισε οτι δεν θα μπορουμε στο μελλον να συμψηφισουμε τις γερμανικες αποζημιωσεις με τα δανεια που μας εδωσαν. Να σημειωθεί ότι η Γερμανια το δάνειο που εδωσε στην Ελλαδα με βαση το πρωτο μνημονιο ειναι περιπου 16δισ.».

Σε μια ακόμη αποθέωση του κυνισμού, Τούρκοι-Ερντογάν προσέγγισαν το Ισραήλ…

Τη στιγμή που οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία έστειλε ένα μυστικό μήνυμα στο Ισραήλ, με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Μάλιστα, το μήνυμα αυτό διέρρευσε στον ισραηλινό Τύπο, προφανώς από την ισραηλινή πλευρά.

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Ο Amichai Stein, διπλωματικός ρεπόρτερ του Kann, με ανάρτησή του στο λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιοποίησε ότι η Τουρκία έστειλε ένα μυστικό μήνυμα στο Ισραήλ. Το κεντρικό νόημα του μηνύματος ήταν “είμαστε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις”.

Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μελέτης Η. Μελετόπουλος
Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών
Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης 

Το 1990 η επιστημονική επιθεώρηση ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ εξέδωσε ένα τεύχος-αφιέρωμα στα ελληνοτουρκικά, με θέμα: «Οι τουρκικές προθέσεις και οι ελληνικές αυταπάτες». Σε αυτό διαπρεπείς διπλωμάτες και επιστήμονες υποστήριζαν ότι η Τουρκία είναι ένα επεκτατικό και αναθεωρητικό κράτος, επιδιώκει την μετατροπή της σε περιφερειακή δύναμη και αποδίδει σημασία μόνον στους συσχετισμούς ισχύος και όχι στο διεθνές δίκαιο. Οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να οργανώσει στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της σε ρεαλιστική βάση, αντί να θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ή το διεθνές δίκαιο θα «εξημερώσουν» και θα αναχαιτίσουν από μόνα τους την γειτονική χώρα.

Γ. Κοντογιώργης : Έχουν αποδεχτεί την συνεκμετάλλευση , φτιάχνουν σκηνικό φόβου για να υποχωρήσουμε

Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο , Γιώργος Κοντογιώργης, μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι η γεωπολιτική κατάσταση της Ελλάδας, είναι αποτέλεσμα των συμφερόντων της κομματοκρατίας, που αν και υπεύθυνη και υπόλογη για την τραγική κατάσταση της χώρας , αντί να λογοδοτήσει και κάποιοι να μπουν φυλακή, εμφανίζεται τώρα κι ως η λύση ακόμη και στα εθνικά θέματα.