MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Η υποκρισία του Τούρκου δικτάτορα

Η κίνηση του Ερντογάν για ειρήνη είναι τόσο ψεύτικη και υποκριτική, όσο οι αναφορές που κάνει ο ίδιος για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Κανείς δεν το “τρώει το παραμύθι”, αλλά κάποιοι προσποιούνται ότι το τρώνε λίγο, γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις.
.
Είναι φανερό πως η Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία που θα κατέληγε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – για τα θέματα που η ίδια η Τουρκία θέλει να επιβάλει. Εάν λοιπόν η Τουρκία επιμείνει στις παράλογες διεκδικήσεις της, συνεχίζοντας να εμβολίζει την εθνική μας κυριαρχία με το ερευνητικό της πλοίο, η μοναδική δυνατότητα μας είναι η διεξαγωγή κανονικού πολέμου – ο οποίος είναι ασφαλώς προτιμότερος από την αμαχητί παράδοση.

Εκτός ελέγχου το δημόσιο χρέος, άγγιξε το 215% του ΑΕΠ!

Εκτός ελέγχου κινείται το δημόσιο χρέος της χώρας, καθώς τον Ιούλιο κατέγραψε νέα αύξηση, με αποτέλεσμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου Ιουλίου η καθαρή αύξησή του να ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ και κλειδώνει η διαμόρφωσή του πάνω από το 200% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020. 

Η έκρηξη του χρέους σε συνδυασμό με την βαθιά ύφεση της οικονομίας στο β΄ τρίμηνο του έτους, όταν το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15,2% και το έλλειμα του προϋπολογισμού το οποίο ήδη φτάνει ήδη στα 11 δισ. ευρώ, δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό στην οικονομία από τον οποίο δύσκολα θα ξεφύγει. 

FT: Aλήθειες στην ανατολική Μεσόγειο

του Philip Stephens
Financial Times 

Η Γαλλία στέλνει πολεμικά πλοία και αεροσκάφη για να στηρίξει το ναυτικό της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο πρόεδρος Ερντογάν αντιδρά προειδοποιώντας ότι η Τουρκία «θα πάρει ό,τι δικαιούται» στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ κλονίζονται, ενώ ένα ελληνικό και ένα τουρκικό πλοίο συγκρούονται. Ποιος φανταζόταν ότι ο επόμενος πόλεμος στη Δύση θα μπορούσε να διεξαχθεί μεταξύ δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ; 

Το Πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου στην Πόλη, όπως το περιγράφουν 2 Τούρκοι: “Η ντροπή μας”

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ 

Εντύπωση προκαλεί η έφεση των νέων Τούρκων επιστημόνων , διανοουμένων και δημοσιογράφων να ερευνούν, να υπενθυμίζουν και να σχολιάζουν τα θλιβερά γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου του 1955 που διαδραματίστηκαν σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. 

Κάθε χρόνο στην επέτειο των Σεπτεμβριανών κάποιοι αρθρογράφοι θα ασχοληθούν με το θέμα και θα μας εκπλήξουν. Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Μελικέ Τσαπάν που είχε δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα Ρ24 , με τίτλο “τι συνέβη στις 6-7 Σεπτεμβρίου”;