MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Κ. Γρίβας: Η ενεργή ουδετερότητα της Τουρκίας, η μουδιασμένη Ελλάδα

Το μεγάλο κάδρο του πολέμου της Ουκρανίας


Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας, ανέλυσε στο 98.4 γιατί η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σήμερα ως «επιτήδειος ουδέτερος» , αλλά ενεργητικά, κερδίζοντας ρόλο και «πόντους» διεθνώς , ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον και σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Αντίθετα , όπως είπε, παρότι πολύ θα ήθελε να διαψευστεί, διακρίνει ένα μούδιασμα στην Ελληνική στρατηγική, παρότι τώρα ειδικά θα έπρεπε να αναδείξει τον καίριο ρόλο της στη πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, προχωρώντας και στην υποχρέωση από το Διεθνές Δίκαιο, για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. , απενεργοποιώντας το πρωτοφανές casus belli της Τουρκίας σε ένα θέμα που είναι θεμέλιο του ίδιου του Διεθνούς Δικαίου, για το οποίο ιδίως ο δυτικός κόσμος και οι συμμαχίες μας , δηλώνουν τόσο ευαίσθητοι σήμερα με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. 
 

Η οικονομική προσέγγιση πολέμου στην Ουκρανία

* Ανάλυση του Κωνσταντίνου Βαλσαμάκη, ΜΒΑ, MSc, απόφοιτου ΕΣΣΔΑ, ανεξάρτητου συνεργάτη Ινστιτούτου ΕΝΑ


Οι πόλεμοι, από την εποχή που οι άνθρωποι έμαθαν να ζουν σε ομάδες και οριοθέτησαν τις περιοχές τους, έχουν συνήθως οικονομικό περιεχόμενο και αιτία. Αυτή η διαπίστωση ισχύει περισσότερο από ποτέ στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο και ενοποιημένο κόσμο, διεκδικώντας πλέον θέση «κανόνα» παρά τις όποιες εξαιρέσεις. Ισχύει βέβαια, ότι οι χώρες που διεξάγουν επιθετικούς πολέμους προσπαθούν πάντα να δικαιολογήσουν ή ακόμα και να εξιδανικεύσουν την επιθετικότητά τους (απευθυνόμενες τόσο σε εσωτερικά όσο και σε εξωτερικά κοινά) χρησιμοποιώντας αφηγήματα που άλλες φορές έχουν κάποια αξία (πχ προστασία εθνικών μειονοτήτων), άλλες φορές αποτελούν απλές προφάσεις (πχ ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής) και άλλες φορές κρύβουν την επιθετικότητα αυτή πίσω από την ανάγκη για «εξασφάλιση του ζωτικού χώρου». Ο κανόνας όμως της οικονομικής αιτίας των πολέμων δεν παύει να ισχύει.

Σαν σήμερα: Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον «διαμελισμό» της Γιουγκοσλαβίας – Ο «ανθρωπισμός» & οι «παράπλευρες απώλειες»

Συμπληρώνονται 23 χρόνια από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ έριξε τις πρώτες βόμβες στην Γιουγκοσλαβία


Είκοσι τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τότε που τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ προσέφεραν «ανθρωπιστική» βοήθεια στην Γιουγκοσλαβία.


Ήταν 24 Μαρτίου του 1999, ώρα 19:45, όταν οι πρώτοι πύραυλοι cruise εκτοξεύτηκαν από πολεμικά σκάφη του ΝΑΤΟ στην Αδριατική πλήττοντας αρχικά τα συστήματα αεράμυνας, στο Κόσοβο, στο Μαυροβούνιο και στη δυτική Σερβία.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΜΑΚΗΣ : Επιχείρηση Falyalı: Το τουρκικό παρακράτος σε δράση, η Δύση σε αφασία

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης, μέλος του ΙΗΑ


Επιχείρηση Falyalı:

Το Τουρκικό παρακράτος σε δράση, η Δύση σε αφασία.


Ο Χαλίλ Φαλγιαλί υπήρξε ένας Κύπριος μουσουλμάνος, ο οποίος από απλός σωματοφύλακας μέσα στον «στρατό προστασίας» του διαβόητου τούρκου αρχινονού της Κύπρου Βεισέλ Σαχίν, έγινε ζάπλουτος «επιχειρηματίας» με πληθωρική δράση: Αρπαγή ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, παράνομα στοιχήματα, εμπορία συναλλάγματος και κρυπτονοµισµάτων, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, εκβιασμοί και πλαστογραφίες ήταν μερικές μόνο από τις πολλές δραστηριότητες που του αποδίδονται.