MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

Τι λένε τα γερμανικά ΜΜΕ για τις επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα

Η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να επιτρέπει τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Ο γερμανικός Τύπος καταγράφει τις πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της υπόθεσης, ενώ ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle, Κώστας Αργυρός, αναλύει πώς αντιμετωπίζεται η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής.
 
Μια δικαστική απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Γερμανίας πυροδότησε έντονες συζητήσεις και πολιτικές εξελίξεις σχετικά με τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα. Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle, Κώστας Αργυρός, η απόφαση επιτρέπει την απέλαση αιτούντων άσυλο που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, επικαλούμενη τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Το θέμα απασχολεί ευρέως τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που αναδεικνύουν τόσο τη νομική διάσταση όσο και τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις.
 

Οι παράξενες συμπτώσεις των Θαλάσσιων Χωροταξικών Σχεδιασμών Ελλάδας και Τουρκίας

Στις 16/04/25 δημοσιοποιήθηκε ο χάρτης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) της Ελλάδας ο οποίος καταρτίστηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Με ανακοίνωση στον Τύπο, εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση προβαίνει στην παρούσα συγκυρία στην δημιουργία του χάρτη, ενώ διασαφηνίζονται οι λόγοι κατά τους οποίους χωρίστηκε ο ΘΧΣ σε 4 χωρικές ενότητες (Χ.Ε. 1 έως 4) μαζί με τις αρχές βάσει των οποίων σχεδιάστηκε. Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ ο ΘΧΣ αφορά εκτός την τουριστική ανάπτυξη, τις υδατοκαλλιέργειες, αλιεία κλπ, και τις εγκαταστάσεις/υποδομές υπεράκτιων και υποθαλάσσιων έργων για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων (υποθαλάσσια καλώδια, αιολικά πάρκα, εξόρυξη ορυκτού πλούτου κλπ).