MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Το τέλος της Ευρώπης με συνταγή Καλέργη

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη     
 
Τα όσα ακολουθούν  έχουν άμεση σχέση με την  απόφαση της χώρας μας να νομιμοποιήσει 300.000  μετανάστες και ουδόλως  αποτελούν προϊόν επιστημονικής φαντασίας. Και συγκεκριμένα,  αυτά που διαδραματίζονται   στην Ευρώπη, και όλως ειδικότερα στην Ελλάδα, στο χώρο της μαζικής μετανάστευσης και των συνεπειών της, έχουν αναγγελθεί  σε βιβλία και   άρθρα  του περασμένου αιώνα από έναν  μορφωμένο πολιτικό, φιλόσοφο και συγγραφέα.
 

INFOGRAPHIC: Η αξιοπιστία των επιστημόνων του κλίματος πλήττεται

Καθώς οι εμπειρογνώμονες του κλίματος προειδοποιούν για επικείμενη καταστροφή, οι λανθασμένες προβλέψεις του παρελθόντος βλάπτουν το μήνυμά τους.
 
Η ανθρωπότητα έχει μόνο λίγα χρόνια για να δράσει προτού ο κόσμος βυθιστεί ανεπανόρθωτα σε μια περιβαλλοντική καταστροφή παγκόσμιων διαστάσεων, προειδοποίησαν οι εμπειρογνώμονες για το κλίμα σε πρόσφατη έκθεσή τους. Ωστόσο, οι εκκλήσεις τους καταπνίγονται από δεκάδες δραματικές προβλέψεις του παρελθόντος που απέτυχαν να επαληθευτούν.
 

Ηλεκτροσόκ από τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα!

Ο μέσος όρος έτους διαμορφώνεται στα 121,24 ευρώ/MWh, 8 ευρώ/μεγαβατώρα πιο ακριβή από τη δεύτερη Πολωνία
 
Μπορεί οι αρμόδιοι υπουργοί να διαφημίζουν τις παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος, τα στοιχεία όμως επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα που βιώνουν κάθε μήνα οι καταναλωτές. 
 
Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα εξακολουθεί να προκαλεί… ηλεκτροσόκ, ούσα η υψηλότερη στην Ευρώπη για το έτος που μας αποχαιρετά σε λίγες ημέρες, αναδεικνύοντας την αποτυχία της κυβέρνησης να παρέμβει ουσιαστικά στην αγορά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του παρατηρητηρίου ενεργειακών τιμών Εnergywatch, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού είναι η ακριβότερη μεταξύ των 16 ευρωπαϊκών αγορών που παρακολουθεί.
 

Πραγματικότητα και Πολιτική χειραγώγηση – Τρόποι αντιμετώπισης

Του Μπάμπη Παπασπύρου*
 
Στη σύγχρονη πολιτική σκηνή, η χειραγώγηση αναδεικνύεται ως ισχυρό εργαλείο, καθώς η πολιτική πραγματικότητα συχνά επικαλύπτεται από μια εικονική πραγματικότητα που υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία ανακαλύπτει τα όριά της σε σχέση με τον χρόνο, καθώς η πραγματικότητα αποδεικνύεται ανθεκτική στη μυθοπλασία.
 
Η πολιτική σφαίρα, δυστυχώς, εκμεταλλεύεται τη χειραγώγηση μόνο ως διαδικαστικό μέσο για την κατάκτηση κυβερνητικής εξουσίας, αντί να δημιουργεί πραγματικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η ανάπτυξη συνειδησιακής εικόνας της πραγματικότητας εξαρτάται από τις πληροφορίες που λαμβάνουν οι πολίτες και εδράζεται στην ικανότητά τους να φιλτράρουν και να αναλύουν τα ερεθίσματα.
 

« Η αληθινή Ιστορία του Εθνικού Διχασμού»-Γιώργος Ρωμανός

Ο κ.Γιώργος Ρωμανός  πολυτάλαντος και πολυδιάστατος, έχει συγγραφικό έργο πλούσιο και ιδιαίτερη αδυναμία στην ιστορία. Δεν διστάζει να ερευνά εποχές δύσκολες  αλλά και να «αγγίζει» πρόσωπα που στην ελληνική πολιτική  ιστορία θεωρούνται «ιερά τοτέμ». Ένα απ΄ αυτά είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι αποφάσεις του οποίου σημάδεψαν την πορεία του Έθνους.
 
Αποτέλεσμα της έρευνας του Γιώργου Ρωμανού είναι δύο βιβλία κι έρχεται  και τρίτο!