MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

« Η αληθινή Ιστορία του Εθνικού Διχασμού»-Γιώργος Ρωμανός

Ο κ.Γιώργος Ρωμανός  πολυτάλαντος και πολυδιάστατος, έχει συγγραφικό έργο πλούσιο και ιδιαίτερη αδυναμία στην ιστορία. Δεν διστάζει να ερευνά εποχές δύσκολες  αλλά και να «αγγίζει» πρόσωπα που στην ελληνική πολιτική  ιστορία θεωρούνται «ιερά τοτέμ». Ένα απ΄ αυτά είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι αποφάσεις του οποίου σημάδεψαν την πορεία του Έθνους.
 
Αποτέλεσμα της έρευνας του Γιώργου Ρωμανού είναι δύο βιβλία κι έρχεται  και τρίτο!
 

 
Το πρώτο ο  «Ανυπότακτος» και το δεύτερο ο «Αλύτρωτος»  που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο  από τις εκδόσεις Λειμών.
 
Με αφορμή το δεύτερο βιβλίο  ο κ.Γιώργος Ρωμανός βρέθηκε στο στούντιο του militaire channel .
 
Ο Αλύτρωτος, κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου, ήταν υπαρκτό πρόσωπο που η θέση και η δράση του του επέτρεψαν να γνωρίσει και να καταγράψει άγνωστα μέχρι σήμερα τμήματα της ελληνικής Ιστορίας. Η μετωνυμία του ονόματός του οφείλεται στο ότι οι επίγονοί του ζουν. Σχεδόν όλα τα πρόσωπα, στρατιωτικοί, πολιτικοί και απλοί πολίτες, εμφανίζονται με τα πραγματικά τους ονόματα σε ένα θρίλερ αδιάψευστων ντοκουμέντων-εγγράφων, πολέμου, κατασκοπίας και έρωτα.
 
Ο Αλύτρωτος αποτελεί το δεύτερο αυτοτελές βιβλίο της τριλογίας με κυρίαρχο θέμα και πάγιο υπότιτλο την Αληθινή Ιστορία του Εθνικού Διχασμού, κατά τον Α΄ΠΠ. Αντί της στεγνής ιστοριογραφίας επιλέχθηκε σκόπιμα η λογοτεχνική αφήγηση με τον τρόπο του Ομήρου και του Αρχαίου ελληνικού Θεάτρου όταν αυτό δίδασκε την ελληνική Ιστορία.
 
Σκοπός του συγγραφέα είναι η αισθητοποίηση των γεγονότων και των αδιάψευστων ντοκουμέντων τα οποία παρατίθενται αυτούσια, καθώς μόνο έτσι αποδίδεται πλήρως το κλίμα της εποχής και τα ψυχολογικά πορτραίτα των μοιραίων για την χώρα ηγετών, Ελλήνων και των ξένων, όπως και των απλών ανθρώπων οι οποίοι αγωνίζονται να μην συνθλιβούν στις μυλόπετρες της «Ιστορίας» που πλαστογραφούν οι νικητές.
 
Τα γεγονότα, σε αυτό το δεύτερο βιβλίο, ξεκινούν από εκεί που τελείωσε το πρώτο, «Ο ανυπότακτος», δηλαδή, από τον Ιούνιο του 1916 και τελειώνουν στις 2 Μαΐου 1919, με το που φτάνει ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη.
 
Η πολυετής συγγραφή της τριλογίας βασίστηκε στις αφηγήσεις και τα Σημειωματάρια του ανυπότακτου, τα οποία διασώθηκαν από τους επιγόνους του. Με αφετηρία αυτά ερευνήθηκαν περισσότερες από 635 πηγές –συνολικά και για τα τρία βιβλία–, γεγονός που συνιστά ίσως την μεγαλύτερη έρευνα για τον «Εθνικό Διχασμό».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου