MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Η ακτινογραφία ενός ηλεκτροσόκ!

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Ενώ ο Συνήγορος του Καταναλωτή καταλογίζει «αθέμιτες και επιθετικές πρακτικές» σε εταιρεία που επιβαρύνει με υπέρογκες χρεώσεις πελάτη της μέσω της «ρήτρας αναπροσαρμογής», η εταιρεία απειλεί με διακοπή ρεύματος και η ΡΑΕ... απλώς διεκπεραιώνει παράπονα και τυπικές απαντήσεις ● Η περιπέτεια ενός από τους 5 εκατ. καταναλωτές που ανακαλύπτουν τι σημαίνουν οι ρήτρες που κρύβουν τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων.

Ο κ. Α.Π. είναι ένας από τους 6,7 εκατ. καταναλωτές ρεύματος στη χώρα. Eχει μία από τις 5 εκατ. παροχές ρεύματος νοικοκυριών. Η πλειονότητα, περί το 73%, είναι πελάτες της «δημόσιας» ΔΕΗ, αλλά περίπου 1 εκατ. έχουν στραφεί στους 25 ιδιώτες παρόχους, με δέλεαρ τις διαφημιζόμενες χαμηλές χρεώσεις. Αυτές που στις αρχές του 2020 έγιναν πράγματι δελεαστικές, όταν η κυβέρνηση επέβαλε στη ΔΕΗ να αυξήσει σχεδόν κατά 20% τα τιμολόγιά της, στο όνομα της υποτιθέμενης χρεοκοπίας της. Αυτά, βέβαια, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, οπότε τινάχτηκε το καπάκι της χύτρας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής «απέδρασαν» από τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων, προκαλώντας ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά και... αφασία στην κυβέρνηση.
 

Σε κίνδυνο η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Μαρία Ψαρά

Στα «μανταλάκια» η χώρα μας που βυθίζεται στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (2021) και βρίσκεται πλέον κάτω από την Πολωνία και τη Μογγολία

Εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενεί η La Libre με τίτλο «Στην Ελλάδα, η ελευθερία του τύπου σε κίνδυνο». Το άρθρο που υπογράφει η Helene Colliopoulou αναφέρεται στην ετήσια έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 70η θέση σε σύνολο 180 χωρών πίσω από την Πολωνία και τη Μογγολία.

«Περισσότερες από 130 περιπτώσεις παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αναφέρει, μεταξύ των άλλων, «εμπόδια» στην κάλυψη γεγονότων που συνδέονται με τη μεταναστευτική κρίση, «εκφοβισμό» ή κρατήσεις δημοσιογράφων και «αστυνομικές επιθέσεις» εναντίον φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.