MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Σ. Καλεντερίδης:Κυοφορούνται πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, εναντίον του Ερντογάν

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία αφορούν την Ελλάδα – κυρίως αυτές που σχετίζονται με τον πρόεδρό της Ταγίπ Ερντογάν, δεδομένου ότι ο πληθωρικός χαρακτήρας αυτού του σημαντικού πολιτικού ηγέτη, σε συνδυασμό με την ισλαμο-νεοοθωμανική του ατζέντα εκφράζουν μια έντονα αναθεωρητική πολιτική απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Και το λέμε αυτό γιατί αν και έχουμε υποστηρίξει σε πολλά άρθρα μας στο παρελθόν ότι την εξωτερική πολιτική στην Τουρκία την χαράσσει το κράτος με τους αρμόδιους φορείς, υπουργεία Εξωτερικών και ένοπλες δυνάμεις, στην περίπτωση του Ερντογάν να πράγματα έχουν αλλάξει, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της νεότερης Τουρκίας, τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας τους ορίζει ο πρόεδρος Ερντογάν, με τους συμβούλους και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ερήμην των προαναφερθέντων φορέων.

Παγκόσμια οικονομική ύφεση 1929

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 ήταν μια κατάσταση διεθνούς οικονομικής ύφεσης που διήρκεσε από ένα μέχρι δέκα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης ιστορίας και χρησιμοποιείται στον 21ο αιώνα ως παράδειγμα για το πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι μια οικονομική καταστροφή. 

Η "Μεγάλη Ύφεση", όπως χαρακτηρίστηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές προκλήθηκε μετά από το χρηματιστηριακό κραχ, που ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου του 1929. Το τέρμα της κρίσης στις ΗΠΑ ταυτίστηκε με το έναυσμα της πολεμικής οικονομίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου γύρω στο 1939. 

Forbes: Ένα εφιαλτικό σενάριο για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές

 
Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα εφιαλτικό σενάριο κάποια μέρα: να σκάσουν οι πολλαπλές «φούσκες” που έχουν τροφοδοτηθεί από χρόνια νομισματικής χαλάρωσης ανά τον κόσμο. 

Αυτό συνέβει την περίοδο 2008-2009. Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν κατά 37%, οι γερμανικές κατά 42% και οι κινεζικές μετοχές κατά 62%. Τα εμπορεύματα σημείωσαν πτώση 37% (με το πετρέλαιο και τον χαλκό να «βυθίζονται” κατά 54%). Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν μπορούσαν να «κρυφτούν” πουθενά, υφιστάμενοι πολλαπλά χτυπήματα στα χαρτοφυλάκιά τους. 

Η κατάρρευση της Δύσης και το ρωσικό θαύμα

Μία από τις πολλές παρενέργειες της θανατηφόρου πρακτικής των κεντρικών τραπεζών, είναι πως εξάλειψαν τα πραγματικά επιτόκια ωθώντας τα κάτω από τον πληθωρισμό. Αμέσως μετά ενέτειναν την καταστροφή, δημιουργώντας ένα σύστημα με αρνητικά επιτόκια ομολόγων, τα οποία σήμερα έχουν υπερβεί τα 17 τρις $ – με την έννοια πως έχουν πάψει πια να αποδίδουν τόκους. Όλα αυτά σημαίνουν πως η Δύση οδηγείται στην κατάρρευση, ειδικά επειδή δεν υπάρχει πλέον συντονισμός των κεντρικών τραπεζών – μετά από ένα κραχ τεραστίων διαστάσεων.