MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Ο σοσιαλισμός των κεντρικών τραπεζών

Εξαιτίας των επεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών, θυμίζοντας πως μία φιλελεύθερη οικονομία χαρακτηρίζεται από τις περιορισμένες παρεμβάσεις του κράτους, έχει δημιουργηθεί ένα είδος «σοσιαλισμού των κεντρικών τραπεζών» – μέσω του οποίου οι πλούσιοι γίνονται λιγότεροι και πλουσιότεροι, ενώ οι φτωχοί περισσότεροι και φτωχότεροι, με τη μεσαία τάξη να οδηγείται στην εξαφάνιση, οπότε και η Δημοκρατία. Στο παράδειγμα της πρωτεύουσας του καπιταλισμού-καζίνο, της Νέας Υόρκης, το διαπιστώνει κανείς από την εξτρεμιστική άνοδο των τιμών των ακινήτων – με αποτέλεσμα την αστρονομική αύξηση των ενοικίων, συνέπεια της οποίας είναι να υπάρχουν ακόμη και καταλύματα που οι άνθρωποι μοιράζονται ένα κρεβάτι με τρεις ημερήσιες βάρδιες! Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει την πόλη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα ελλείμματα της έχουν υπερβεί τα 10 δις $, ενώ υπάρχει φόβος ακόμη και να σταματήσει η λειτουργία του σιδηροδρομικού της δικτύου, λόγω έλλειψης πόρων – γεγονότα αδιανόητα για ένα κράτος με τόσο μεγάλο ιδιωτικό πλούτο. Η κρίση της Κορώνα πάντως έφερε στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα και τα αδύναμα σημεία τόσο της Νέας Υόρκης, όσο και των Η.Π.Α. συνολικά – μεταξύ άλλων στα συστήματα υγείας και παιδείας. Σε μία χώρα που στα πλαίσια του ακραίου νεοφιλελευθερισμού έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα πάντα, ακόμη και οι φυλακές – με εκατομμύρια ανθρώπους να ευρίσκονται πια στο περιθώριο, εντελώς ανύπαρκτοι για τις στατιστικές, πεθαμένοι ζωντανοί.


Μυστική διπλωματία από την κυβέρνηση ,σιωπή από την αντιπολίτευση…

Η επιλογή της κυβέρνησης να ασκεί “μυστική διπλωματία” σ΄ όλα τα επίπεδα στο θέμα των ελληνοτουρκικών δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποδειχτεί! Από την “αποκλιμάκωση” της ελληνοτουρκικής κρίσης στις 13 Σεπτεμβρίου και μετά είναι εμφανές ότι πάρα πολλά έχουν συζητηθεί με την Τουρκία και το πιο επικίνδυνο είναι ότι κάποια από τα θέματα έχουν συμφωνηθεί… Τι γίνεται στο ΝΑΤΟ και στον “τεχνικό διάλογο”; Ποια είναι η πρόοδος που είχε ανακοινώσει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι έχει γίνει; Δέχτηκαν οι Τούρκοι την κατάθεση σχεδίων πτήσεων; Προφανώς όχι. Αλλού μάλλον θα πρέπει να την ψάξουμε την “πρόοδο”.


Η Μέρκελ εξαπάτησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Κύπρου: Η αποκλιμάκωση της πλάκας…

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες.

Διακρίνονται επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός

Πέδρο Σάντσεθ, και ο Πορτογάλλος ομόλογός

του Αντόνιο Κόστα. EPA,

STEPHANIE LECOCQ / POOL
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μας δουλεύουν και από πάνω. Επιβεβαιώνουν τις αποφάσεις τους, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ… Και μετά μας μιλούν για Διεθνές Δίκαιο, ανθρώπινα δικαιώματα και για Δημοκρατία…

Δεν ισχύει τίποτα στη νέα τάξη πραγμάτων. Ισχύει ο «νόμος» του αδιάντροπου και του ισχυρού. Μόνο που η Τουρκία δεν είναι μία ισχυρή χώρα. Αδιάντροπη είναι, που έχει καταφέρει να τη φοβούνται, καθώς δεν λαμβάνει κανείς την πρωτοβουλία να τη σταματήσει…

Τα νέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των απαξιωμένων Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, σχετικά καλά είναι, υπό την έννοια της καταδίκης. Θα μπορούσαν βεβαίως να είναι πολύ καλύτερα -και έπρεπε να είναι πολύ καλύτερα-, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν πέταξε στα σκουπίδια δύο από τα πιο σημαντικά ψηφίσματα του Σ.Α., το 550 του 1984 και το 789 του 1992. Αλλά, βλέπετε, η Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε ικανοποιημένη.
 

Η Χάγη και το "there is no alternative" του Βενιζέλου – Τι κρύβει ο θολός λόγος

«Είναι μονόδρομος η παραπομπή στη Χάγη, εάν θέλουμε να μπορούμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα μας. Κάπου θα χάσουμε, κάπου θα κερδίσουμε. Εμείς βέβαια θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε σε όλα, διότι έχουμε επιχειρήματα», είπε πρόσφατα στον ΑΝΤ 1 ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρόκειται για μια θέση που συμπυκνώνει την λογική του όλου συστήματος και φυσικά της κυβέρνησης. Ας την αναλύσουμε λίγο.

 
Προηγουμένως όμως οφείλω να δηλώσω προς αποφυγήν εύλογων παρεξηγήσεων ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπέρ του πολέμου, απλώς αντιλαμβάνομαι πως κάποιες φορές γίνεται αναπόφευκτος, ειδικά αν θέλεις να κρατήσεις τον χώρο σου και την αξιοπρέπειά σου. «Μονόδρομος» η Χάγη! Πρόκειται για κλασική ΤΙΝΑ (there is no alternative) που όμως δεν ισχύει, γιατί υπάρχουν κι άλλες λύσεις ανάμεσα στη Χάγη με τουρκικούς όρους και στον πόλεμο.

Η Πανδημία Covid-19 σε νέα φάση

🔵 Στο στούντιο των Αντιθέσεων , ο Διαμαντής Κοφτερίδης , Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνος της Κλινικής Covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Στην εκπομπή παρεμβαίνουν:


🔴 Ο Χαράλαμπος Γώγος, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας/ Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών