MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Πλησιάζουμε στο τέλος της Ελληνοτουρκικής διένεξης; Γιατί στην Αθήνα φοβούνται οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο;

Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης και ο χάρτης της ΑΟΖ.
Φωτογραφία από το αρχείο του συγγραφέα
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
 
Υπάρχει ένα καθοριστικό γεγονός για την εξωτερική μας πολιτική, που κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν. Συνοψίζεται στη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Θα πάμε στην Χάγη μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ!» 

‘Έχουν αρχίσει όλοι να αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για ένα θερμό επεισόδιο, θερμότερο από οποιαδήποτε άλλο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του διαφημίζουν ανοιχτά ότι το φθινόπωρο θα στείλουν ένα πλωτό γεωτρύπανο στην παράνομη ΑΟΖ της Λιβύης, νότια της Κρήτης, σε μια περιοχή που αποτελεί ουσιαστικά ΑΟΖ της Ελλάδας. 

Σ. Καλεντερίδης: Η Ελλάδα καρπαζοεισπράκτορας των μεγάλων δυνάμεων

Το παραπάνω ισχυρίζεται ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης μιλώντας στον 98.4 καθώς είναι καθημερινές οι δηλώσεις κυβερνητικών κι άλλων αξιωματούχων διεθνώς, έναντι της δράσης της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο, αν και εκτιμά ότι αυτή η εικόνα ξεκαθαρίζει. ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Τουρκία και η Ελλάδα στη μέση που έχει δώσει την εντύπωση ότι είναι ανυπεράσπιστη χώρα καθώς δεν προασπίζει τα συμφέροντά της, επισημαίνει.

Με έλλειμμα 7,5 δισ. έκλεισε το πεντάμηνο

Ελλειμμα ύψους 7,49 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. 
Ο στόχος για το πεντάμηνο ήταν έλλειμμα 2,51 δισ., ενώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2019 είχε καταγραφεί έλλειμμα 1,76 δισ. 

Τα έσοδα από φόρους εμφάνισαν υστέρηση 12,6% έναντι του στόχου και διαμορφώθηκαν στα 15,47 δισ. ενώ τα συνολικά έσοδα έπεσαν έξω κατά 12,3% έναντι στου στόχου και ανήλθαν σε 17,8 δισ. ευρώ. 

Στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε μόνο στην κύρια κατηγορία των Μεταβιβάσεων κατά 216 εκατ. ευρώ ή 15,8%. 

Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες: 

ΓΣΕΒΒΕ: Περίπου 200.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν και το 33% των εταιριών θα κατεβάσει ρολά

Το 40% των εταιρειών δεν θα πληρώσει τους φόρους και το 30% δεν θα καταβάλει τις εισφορές

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίοι που δίνουν αγώνα για την επιβίωση και αναζητούν κεφάλαια ενίσχυσης της ρευστότητας τους προκειμένου να καλύψουν δαπάνες που στο μεγαλύτερο βαθμό παραμένουν ανελαστικές.

Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φέρνοντας προ των ευθυνών της την κυβέρνηση, επικρίνοντας ουσιαστικά την πολιτική των μέτρων για τα οποία θεωρεί ότι δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμένα στον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της κρίσης.

Επιπλέον το εύρος των μέτρων δεν επαρκεί για να καλύψει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου που πλήττεται δυσανάλογα από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.