MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

«Μαύρα» μαντάτα από την Moody's για την ελληνική οικονομία: «Θα μείνει στην "Β" κατηγορία για αρκετά χρόνια»

O οίκος Moody’s, δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάποια άμεση αναβάθμιση του επιπέδου πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το οποίο θα παραμείνει «Β» για αρκετά χρόνια ακόμα, όπως ανακοίνωσε.

Σημειώνει ότι χρειάζεται σημαντική περαιτέρω βελτίωση στην ισχυροποίηση των θεσμών και στις οικονομικές επιδόσεις για να μπορεί να προχωρήσει πιο ψηλά η Ελλάδα, αλλά η ουσία της αξιολόγησης είναι αυτή που σημείωνε σε άρθρο του ο εκδότης του pronews.gr, Τάσος Γκουριώτης: «Η οικονομία δεν πάει καλά και το χειρότερο είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον».

Εισαγγελία Διαφθοράς: Διώξεις κατά Μιχάλη Σάλλα και άλλων πρώην και νυν στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος 38 προσώπων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που είναι σχετικά με θαλασσοδάνεια που χορήγησε η Τράπεζα Πειραιώς καθώς και για παραβίασεις από την εν λόγω τράπεζα των μέτρων των capital control.

Μεταξύ των 40 προσώπων σε βάρος των οποίων στρέφονται οι ποινικές διώξεις, περιλαμβάνονται ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, πρώην και νυν στελέχη της ίδιας τράπεζας, καθώς και επιχειρηματίας.

Οι ποινικές διώξεις προκάλεσαν τη διαμαρτυρία των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι κάνουν λόγο για αναρμοδιότητα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για την άσκησή τους.

Η αποκρατικοποίηση των χρημάτων

Οι αναφορές του Face Book στη δημιουργία ενός δικού του ψηφιακού νομίσματος με τη στήριξη των εταιρειών πιστωτικών καρτών, έχουν θορυβήσει την τραπεζική αγορά – κρίνοντας μεταξύ άλλων από την ιστοσελίδα της Deutsche Bank, η οποία προειδοποιεί για τους κινδύνους της ιδιωτικής σφαίρας και για τη άνοδο της «ασυμμετρίας των πληροφοριών» μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Όπως γράφει, «επειδή η γνώση του αντιπάλου είναι δύναμη, η ιδιωτική σφαίρα διαδραματίζει για το εκάστοτε άτομο έναν αποφασιστικό ρόλο – όσον αφορά την προστασία του στις σχέσεις του με οργανώσεις, οι οποίες είναι κατά πολύ ισχυρότερες από τα επί μέρους άτομα». Έχουν θορυβηθεί επίσης τα κράτη, ειδικά τα ευρωπαϊκά που δεν διαθέτουν ανάλογα καρτέλ, κρίνοντας από το ότι οι κυβερνήσεις τοποθετούνται εναντίον των χρημάτων που δεν εκδίδονται από τα ίδια, ενώ προωθούν ταυτόχρονα τη ψήφιση νομοσχεδίων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων – όχι βέβαια από ενδιαφέρον για τους Πολίτες, αλλά από το φόβο της απώλειας της δικής τους εξουσίας.