MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Τριπλή παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Γιατί κατηγορείται η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη

Η Κομισιόν παραπέμπει τη χώρα μας για τις πρόσφατες πλημμύρες που έπνιξαν τον θεσσαλικό κάμπο
 
Η Κομισιόν αποφάσισε την τριπλή παραπομπή της Ελλάδος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τρεις διαφορετικές υποθέσεις για τις οποίες η χώρα μας δεν είχε συμμορφωθεί με την Κοινοτική νομοθεσία.
 
Συγκεκριμένα η Κομισιόν παραπέμπει τη χώρα μας για το μείζον ζήτημα της «μη παροχής επικαιροποιημένων χαρτών κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας», επειδή «δεν έκλεισε χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στο νησί της Ζακύνθου εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000» και λόγω «υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων (πολιτικών και στρατιωτικών) προς τους προμηθευτές τους». Είναι μία ακόμη απόδειξη της τραγικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη.
 

Προς οικονομία Mεγάλου Αδελφού – Αναγκαιότητα, ή μια ακόμη απειλή για την δημοκρατία;

Το τέλος της ανωνυμίας του χρήματος με την κατάργηση των μετρητών στις συναλλαγές και οι κίνδυνοι από την επωνυμία του υποχρεωτικού ψηφιακού νομίσματος
 
Πόλεμο στα μετρητά κηρύσσει η Κυβέρνηση, που ωστόσο, με μεθοδευμένες κινήσεις, οδεύει σταδιακώς προς την οικονομία του… Μεγάλου Αδελφού. Με το φορολογικό νομοσχέδιο που ετέθη χθες σε δημόσια διαβούλευση, έρχεται η πλήρης απαγόρευση χρήσης μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ σε μια προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.
  • εφημερίδα «Εστία»
Με την νέα διάταξη, θα πληρώνουν πρόστιμο, όσο το διπλάσιο της συναλλαγής, όσοι δέχονται πληρωμές με μετρητά πάνω από το όριο αυτό. Αν δηλαδή επιχείρηση ή επαγγελματίας δεχθούν από πελάτη 3.000 ευρώ μετρητά, θα χάνουν 6.000 ευρώ!
 

Οργιάζει η κερδοσκοπία στην Ελλάδα!

Η χώρα μας καταγράφει από τις χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη σχέση της μεταβολής των πραγματικών μισθών με αυτή των κερδών των επιχειρήσεων
 
Τον απόλυτο εφιάλτη που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, παρά την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, καταδεικνύουν τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. 
 
Όπως προκύπτει, η χώρα μας καταγράφει από τις χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη σχέση της μεταβολής των πραγματικών μισθών με τη μεταβολή των κερδών των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το 2023 οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,2% και την ίδια στιγμή τα πραγματικά κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 5,9%, παρουσιάζοντας προκλητική απόκλιση των δύο μεγεθών. Επιπλέον, η ΣΕΣ επισημαίνει ότι ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρότι οι εταιρίες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού. Αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιριών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.
 

Γερμανία: Απόφαση - κόλαφος για την πράσινη μετάβαση - Συνταγματικό μπλόκο σε 60 δισ. ευρώ

Το δικαστήριο έκρινε υπέρ της προσφυγής που είχε καταθέσει η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU)
 
Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την Τετάρτη (15 Νοεμβρίου) ένα κυβερνητικό ταμείο για το κλίμα ύψους 60 δισ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού, θέτοντας σε κίνδυνο τη νομική δέσμευση της χώρας να περιορίσει την κλιματική αλλαγή.

Το δικαστήριο έκρινε υπέρ της προσφυγής που είχε καταθέσει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU).