MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Οργιάζει η κερδοσκοπία στην Ελλάδα!

Η χώρα μας καταγράφει από τις χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη σχέση της μεταβολής των πραγματικών μισθών με αυτή των κερδών των επιχειρήσεων
 
Τον απόλυτο εφιάλτη που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, παρά την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, καταδεικνύουν τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. 
 
Όπως προκύπτει, η χώρα μας καταγράφει από τις χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη σχέση της μεταβολής των πραγματικών μισθών με τη μεταβολή των κερδών των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το 2023 οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,2% και την ίδια στιγμή τα πραγματικά κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 5,9%, παρουσιάζοντας προκλητική απόκλιση των δύο μεγεθών. Επιπλέον, η ΣΕΣ επισημαίνει ότι ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρότι οι εταιρίες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού. Αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιριών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.
 
Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Σε άλλα δέκα κράτη-μέλη οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών. Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και τη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική. Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και την Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν. 
 
Αύξηση παιδικής φτώχειας
 
Όπως υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, σε ολόκληρη την Ε.Ε. το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς. Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ε.Ε., ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς. Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων δημοσίευσε τη μελέτη αυτή, εν όψει της παρουσίασης του μανιφέστου της για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με τίτλο «Μια δίκαιη συμφωνία για τους εργαζομένους», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Το μανιφέστο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τις ευρωπαϊκές εκλογές καλεί τους πολιτικούς να στηρίξουν τις ακόλουθες πολιτικές:
 
φόροι στα υπερκέρδη, που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό
 
– αναθεώρηση των Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις, όπου θα εξαρτάται η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δημόσια χρηματοδότηση από τον σεβασμό του δικαιώματος σε μισθούς που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων 
 
– φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την κάλυψη κατά 80% από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάθε κράτος
 
-μέλος
 
Πίνακας
 
Κράτη-μέλη όπου οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν παρά την αύξηση των πραγματικών κερδών:
 
   Μεταβολή των πραγματικών          Μεταβολή των πραγματικών
                              μισθών 2023 (%)                         κερδών 2023 (%)
Τσεχία                          – 4,6                                                5,4
Γερμανία                       – 1,3                                                  1
Ελλάδα                        – 0,2                                                 5,9
Γαλλία                          – 0,2                                                 1,4
Ιταλία                          – 2,3                                                1,3
Ρουμανία                      – 0,2                                                 6,9
Σλοβακία                     – 1,1                                                 7,9
Φινλανδία                     – 0,3                                                 0,1
Σουηδία                      – 1,9                                                 0,1
Ε.Ε.                             – 0,7                                                 1,5
Ευρωζώνη                   – 0,2                                                1,9
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου