MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Βάζουν λουκέτο σε άρθρα του Συντάγματος!

Η καταστροφή της δημοκρατίας: Το μέγα θέμα με την τροπολογία Κασιδιάρη δεν είναι η κάθοδος του κόμματος «Ελληνες» στις εκλογές, αλλά η υπεράσπιση του Συντάγματος. Πώς ανέχεται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να της ορίζει τη σύνθεση του δικαστηρίου της το Κοινοβούλιο; Καταργήθηκε η διάκριση των εξουσιών; Η Βουλή δικαιούται να νομοθετεί από τη στιγμή που εξαγγέλθηκαν οι εκλογές στο υπουργικό συμβούλιο;
 
Διάβασα την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το κόμμα Κασιδιάρη και θα γίνει νόμος του κράτους αυτή την εβδομάδα. Είναι η τρίτη ή τέταρτη στη σειρά που αφορά ρύθμιση περιορισμού των δικαιωμάτων μελών ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος και αυτό που έχω να επισημάνω είναι το εξής: όσο πιο πολύ προσπαθεί η κυβέρνηση να προστατεύσει τη δημοκρατία από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και του κόμματος Κασιδιάρη τόσο πιο πολύ καταστρέφει τη δημοκρατία. Οξύμωρο αλλά ισχύει!
 

Παρέμβαση – βόμβα της Κομισιόν αποκαλύπτει σκάνδαλο Γεωργιάδη!

Νέο σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων στην ανακύκλωση με υπογραφή Γεωργιάδη
 
Nέο σκάνδαλο εκατομμυρίων έρχεται στο «φως» και εκθέτει για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Με παρέμβασή της η Κομισιόν προχώρησε σε «πάγωμα» της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα «σπιτάκια» ανακύκλωσης και ζητά την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών.
 
Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της efsyn, η επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα ενημέρωσε τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι η Κομισιόν απαιτεί εξηγήσεις για την επένδυση και μέχρι να δοθούν, αποσύρουν τη χρηματοδότηση.
 

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Α. Πάγου – Στην Βουλή η τροπολογία για Κασιδιάρη

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Χρήστος Τζανερίκος, μετά τη δημόσια παρέμβασή του για την δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το “φρένο” στο κόμμα Κασιδιάρη και τις αντιδράσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, αλλά και συνταγματολόγων που ακολούθησαν.
 
Χθες, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Τζανερίκος κατήγγειλε ότι η τροπολογία συνιστά ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας ότι «αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης». 
 
Σήμερα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητείται  η τροπολογία Βορίδη που έχει ως δηλωμένο στόχο να εμποδίσει στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Η νομοθετική ρύθμιση, (θα εισαχθεί αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια) προβλέπει πως για τη συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές θα αποφασίσει η Ολομέλεια του πρώτου τμήματος (Α1) του Αρείου Πάγου και όχι με την πενταμελή του σύνθεση που ισχύει έως τώρα.
 

Οικονομία: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, ο κόσμος υποφέρει και τι λένε τα στοιχεία της Eurostat! Νίκος Στραβελάκη

Ποιος έχει δίκιο για την οικονομία η κυβέρνηση που πανηγυρίζει ή ο κόσμος που υποφέρει;-Τι λένε τα στοιχεία της Eurostat

Γράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ

Διδάσκων καθηγητής  Τμήματος Οικονομικής Έρευνας ΕΚΠΑ
 
Κείμενο από το academia.edu
Ο μύθος της οικονομικής μεγέθυνσης ή ανάπτυξης όπως τη λέμε κακώς στην Ελλάδα επανέρχεται στο προεκλογικό διάλογο σε τακτά διαστήματα. Το αφήγημα είναι ότι η ελληνική οικονομία υπερ-αποδίδει έναντι του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όμως ο κόσμος δεν καταλαβαίνει αυτή την «υπεραπόδοση» στη ζωή του και πώς να την καταλάβει την ώρα που ο πληθωρισμός επιμένει και υπάρχουν χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και κυρίως νοικοκυριά τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων απειλούνται με πλειστηριασμό.
 

Τα κενά ασφαλείας ενός «τρύπιου» τραπεζικού συστήματος

Τα παθήματα του 2008 δεν έγιναν μαθήματα, καθώς δεν έβαλαν μυαλό ούτε οι τράπεζες ούτε οι κυβερνήσεις - Ανοιχτός ξανά ο ασκός του Αιόλου
 
Μέχρι τις αρχές του προηγούμενου μήνα όλοι νόμιζαν ότι οι τράπεζες είχαν διορθωθεί μετά τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης. Τώρα είναι σαφές ότι εξακολουθούν να προκαλούν γενικευμένο πανικό. Οι καταθέτες άρχισαν ξανά να αναρωτιούνται αν τα χρήματά τους είναι ασφαλή.
  • Από τον Βασίλη Γαλούπη
Υποτίθεται ότι αυτό δεν θα το αντιμετωπίζαμε ξανά. Νέοι κανόνες, που εισήχθησαν μετά την οικονομική κρίση του 2007-2009, είχαν σκοπό να εξασφαλίσουν ότι στο εξής οι χρεοκοπίες των τραπεζών δεν θα απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Οι ρυθμίσεις μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση υποτίθεται ότι γέμισαν τις τράπεζες με κεφάλαια, αύξησαν τα ταμειακά τους αποθέματα και περιόρισαν τα ρίσκα που μπορούσαν να παίρνουν οι απανταχού τραπεζίτες.
 

ΕΣΔΟΓΕ: «Απαιτούμε, δεν επαιτούμε τις γερμανικές οφειλές!»

To ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΕΣΔΟΓΕ) (https://esdoge.gr/)   σε ανακοίνωση του αναφέρει:
 
9 Απριλίου 1941: Η Θεσσαλονίκη στη σκιά του αγκυλωτού σταυρού
 
9 Απριλίου 2023: «Απαιτούμε, δεν επαιτούμε τις γερμανικές οφειλές
 
Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, στις 9 Απριλίου 1941, με την σχεδόν τετραετή βάρβαρη κατοχή που τη συνόδευσε, σημάδεψε τραγικά και ανεξίτηλα την ιστορία της πόλης. Στους επόμενους μήνες πολλοί αξιωματούχοι του ναζιστικού καθεστώτος θα τονίσουν ότι το μελλοντικό γερμανικό Ράιχ πρέπει να ελέγχει μακροπρόθεσμα τη σημαντική αυτή πόλη – πύλη προς την Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα η ηγεσία του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, σε υπόμνημά της προς τον Χίτλερ, υπογράμμιζε τη γεω-στρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης, ως «ηπειρωτικό τερματικό σημείο της γραμμής στρατιωτικών δυνάμεων της Γερμανίας» και ως συνδετικό κρίκο μαζί με το «Φρούριο Κρήτη», η οποία πρέπει να παραμείνει στα γερμανικά χέρια είτε σε συνθήκες πολέμου είτε ειρήνης.