MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Α. Πάγου – Στην Βουλή η τροπολογία για Κασιδιάρη

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Χρήστος Τζανερίκος, μετά τη δημόσια παρέμβασή του για την δεύτερη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το “φρένο” στο κόμμα Κασιδιάρη και τις αντιδράσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, αλλά και συνταγματολόγων που ακολούθησαν.
 
Χθες, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Τζανερίκος κατήγγειλε ότι η τροπολογία συνιστά ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας ότι «αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης». 
 
Σήμερα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητείται  η τροπολογία Βορίδη που έχει ως δηλωμένο στόχο να εμποδίσει στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Η νομοθετική ρύθμιση, (θα εισαχθεί αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια) προβλέπει πως για τη συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές θα αποφασίσει η Ολομέλεια του πρώτου τμήματος (Α1) του Αρείου Πάγου και όχι με την πενταμελή του σύνθεση που ισχύει έως τώρα.
 
Όπως προαναφέραμε, η τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προκάλεσε την δημόσια αντίδραση του, παραιτηθέντος πλέον αντιπροέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Χρήστου Τζανερίκου, ο οποίος εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι φωτογραφική και αποτυπώνει δυσπιστία κι έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος ήταν και πρόεδρος του Α1 τμήματος που θα κρίνει για το κόμμα Κασιδιάρη. Υποστήριξε ακόμη πως η υπό ψήφιση τροπολογία συνιστά ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου, με τον υπουργό Εσωτερικών να αντιτείνει πως «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή».
 
Η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία δήλωσε προηγουμένος ο Βορίδης για να προσθέσει πως «σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή».
 
Σφοδρές αντιδράσεις
 
«Θεσμικά αδιανόητο» χαρακτήρισε τον διάλογο που άνοιξε η δημόσια τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η δημόσια αντίδραση του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου – Προέδρου του Α1 Τμήματος για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με την οποία καθορίζεται ο δικαστικός σχηματισμός που θα κρίνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 32 της εκλογικής νομοθεσίας ( ΠΔ 26/2012, όπως ισχύει) και ο αδιανόητος θεσμικά δημόσιος διάλογός του με τον Υπουργό Εσωτερικών, καθιστούν αναγκαίες άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη (άρθρα 8 και 20 παρ.1 Συντ., άρθρο 6 παρ.1 ΕΣΔΑ)» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος σε δήλωσή του και πρόσθεσε: «Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία».
 
Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Πάνος Λαζαράτος δήλωσε ότι «θεωρεί θεσμικά απαράδεκτο να διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις αυτή τη στιγμή». Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του κ. Τζανερίκου είπε ότι «η ενέργειά του τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση από τη διαδικασία που έρχεται σε λίγες ημέρες στο Άρειο Πάγο».
 
Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει ανεπίτρεπτη συνταγματικά παρέμβαση, ούτε στο έργο, ούτε στην οργάνωση, ούτε στη λειτουργία του δικαστηρίου. «Η αύξηση αυτή που αποφασίζεται πιστεύω ότι παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα και αντικειμενικότητας και απρόσωπης και ορθής κρίσης αφού θα αποφασίζει ένας διπλάσιος αριθμός δικαστών» τόνισε.
 
Ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε: «Το ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι παράνομο. Πάντως πράγματι αυτό είναι ένα ζήτημα που αποτελεί interna corporis. Δηλαδή θα μπορούσε να αφεθεί στο Δικαστήριο. Όμως ξαναλέω ότι από μόνη της αυτή η νομοθετική ρύθμιση όσο και αν έχει τα προβλήματα που είπαμε (ότι δεν είναι αναγκαία και συνιστά κακή νομοθέτηση) δεν νομίζω ότι είναι παράνομη».
 
Δεν είναι πάντως για την ώρα γνωστό εάν ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερρίκος, θα προβεί σε δήλωση αποχής και τι θα γίνει στην αντίθετη περίπτωση. Η συνεδρίαση του λεγόμενου πολιτικού τμήματος Α1 για τους συνδυασμούς στις εκλογές αναμένεται στις αρχές Μαΐου. Η κυβέρνηση πάντως δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση έως τώρα για την θέση του κ. Τσανερρίκου στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. 
 
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
 
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς» Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς» και προσθέτει: «Αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος».
 
Με τη σειρά του, το ΠΑΣΟΚ– Κίνημα Αλλαγής σχολίασε πως «αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις».
 
Πηγή : https://slpress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου