MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Γ. Τράγκας: Αυτό που έρχεται δεν μπορεί να το φανταστεί ο Μητσοτάκης

Ουδείς μπορεί να κυβερνά επί μακρόν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και να επιβάλλει μέτρα περιορισμού της ελευθερίας των πολιτών μιας ολόκληρης χώρας

Όπως και εσείς, είμαι υπό περιορισμό. Καταλαβαίνω την αναγκαιότητα των μέτρων αλλά δεν μπορώ να καταλάβω, να ερμηνεύσω και να απαντήσω σε διάφορα «καυτά» και εύλογα ερωτήματα. Π.χ. πως ξεπήδησε αυτός ο κορονοϊός που προκαλεί σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων καταρρακτώδη πνευμονία και πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ ουσιαστικά δεν αγγίζει τους περισσότερους και αποφεύγει τη μαύρη φυλή.

Η γεωπολιτική πλευρά της κρίσης Κορώνα

Ούτε στις Η.Π.Α. οι συνθήκες είναι καλές, με το σύστημα Υγείας τους σε άθλια κατάσταση και με το χρηματιστηριακό κραχ σε πλήρη εξέλιξη – όπου στο μεν πρώτο φαίνονται καθαρά οι αδυναμίες του από τους χιλιάδες νεκρούς, ενώ στο δεύτερο εκδικείται η μη επίλυση των βασικών αιτιών της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008: οι τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες όπως στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, καθώς επίσης τα συσσωρευμένα υπέρογκα χρέη της μεσαίας τάξης και του δημοσίου. Όπως λέγαμε από πολλά χρόνια τώρα, η μεταφορά πλούτου από τα κάτω προς τα επάνω μέσω της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, λειτούργησε επί πλέον όπως σε έναν ετοιμοθάνατο ασθενή οι ενέσεις κορτιζόνης – όπου διατηρείται μεν στη ζωή, αλλά η υγεία του επιδεινώνεται συνεχώς. Λογικά λοιπόν τα νέα μέτρα της Fed και της κυβέρνησης σε συνθήκες πανικού, δεν επέδρασαν καθόλου – ενώ οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας λόγω των απολύσεων εξαιτίας της πανδημίας, έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ (6 εκ. την εβδομάδα), όπως τη δεκαετία του 1930. Με το αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης της υπερδύναμης, με ένα πανάκριβο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με δεκάδες εκατομμύρια ανασφάλιστους Πολίτες, με έναν τεράστιο αριθμό φυλακισμένων και με πολλές χιλιάδες αστέγους, η εξάπλωση του ιού μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη – με καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα από όλες τις πλευρές, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη.