MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ακρίβεια και αισχροκέρδεια στα απόνερα της πλημμύρας

Οι υπέρογκες ανατιμήσεις σε νωπά τρόφιμα δεν συγκρατούνται από επικοινωνιακά μέτρα όπως το πλαφόν-κοροϊδίας στο εμφυαλωμένο νερό Καταγγελίες ότι σε τοπικές αγορές της Θεσσαλίας οι ντομάτες έφτασαν να πωλούνται από 3 ώς 3,80 ευρώ το κιλό, το μαρούλι 5 ευρώ το τεμάχιο και το λάχανο 2,5 ευρώ το κιλό
 
Εκκληση στα σουπερμάρκετ να... βάλουν πλάτη, με εκπτώσεις στους πλημμυροπαθείς, απευθύνει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα να ανακοινώνει ως επιτυχία ότι ήδη τρεις αλυσίδες μείωσαν τις τιμές τους 20% για τη Θεσσαλία και ακολουθούν και άλλες. Μόνο που αυτού του τύπου οι δράσεις εταιρικής φιλανθρωπίας ή εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που λήγουν το Σάββατο, λειτουργούν περισσότερο ως διαφημιστικός κράχτης για τις αλυσίδες και λιγότερο ως ανακούφιση για τους πληγέντες.
 

Είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα;

Γράφει ο Βαγγέλης Μαυρομμάτης*
 
Αν μιλήσουμε με μοντέρνα ορολογία, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, πρέπει να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση που ζούμε σαν σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού. Κάθε είδους δημοκρατία και στην προκείμενη περίπτωση η δική μας αστική δημοκρατία, στηρίζονται πάνω και πρώτα απ’ όλα σε ένα θεσμό και αυτός είναι η Δικαιοσύνη. Φυσικά και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ελεγκτικές, όσον αφορά την λειτουργία του περίφημου κράτους.
 
Όταν δεν υπάρχει δικαιοσύνη και πιο πολύ όταν αυτή είναι στρατευμένη στα θέλω της κάθε κυβέρνησης, τότε είναι αυτονόητο πως η κυβέρνηση αυτή κάνει ό,τι θέλει. Σε αυτό έρχονται και προστίθενται δύο ακόμα συστατικά, όπως η περίφημη τέταρτη εξουσία (ΜΜΕ) αλλά και υπηρεσίες, με σκοτεινό και ανεξέλεγκτο τρόπο λειτουργίας (ΕΥΠ). Πρόκειται για την πιο πετυχημένη και δοκιμασμένη συνταγή αμερικανικών προδιαγραφών, που χαρίζει παντοδυναμία σε κάθε κυβέρνηση.
 

Τραμπούκοι αστυνομικοί κατά εθελοντών στην πλημμυρισμένη Καρδίτσα

( John.k - Σταθερή παραμένει η Αστυνομία ή αλλιώς, κατοχικός στρατός.... εναντίων των Ελλήνων. )
 
Στελέχη της ΟΠΚΕ τραμπούκισαν με χυδαίο τρόπο ομάδα ατόμων που μετέφεραν τρόφιμα στις πληγείσες περιοχές. «Αν ήμασταν στην Αθήνα θα είχαν πέσει σφαίρες»…
 
Δεν τους φτάνει η τραγωδία που βιώνουν σχεδόν αβοήθητοι, έχουν να αντιμετωπίσουν και την «ματσίλα» των ανδρών της ΟΠΚΕ, εισαγόμενων από την Αθήνα μάλιστα.
 
Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ και, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κομβόι οχημάτων πήγαινε να διανείμει βοήθεια, όπως νερά και τρόφιμα, σε πλημμυροπαθείς, όπως κάνουν πολλοί εθελοντές εδώ και δέκα ημέρες. Η δράση γινόταν με συμμετοχή εθελοντών από τον σύνδεσμο φιλάθλων της Αναγέννησης Καρδίτσας.
 

«Μη με χτυπάτε, είμαι εγχειρισμένος»

( John.k – Εκ του αποτελέσματος παρατηρούμε ότι ο  κατοχικός στρατός , δηλαδή η αστυνομία, έχει ατύπως το ελεύθερο να δολοφονεί Έλληνες ιθαγενείς κατά το δοκούν … )
 
Eνα περιστατικό που θυμίζει τη δολοφονία του Αντώνη Kαργιώτη χωρίς... βίντεο
 
Ακόμα ένας… τυχαίος θάνατος στα χέρια της Αστυνομίας λίγο έξω από τα Χανιά ● Μίλησαν για «ανακοπή κατά τη διάρκεια ελέγχου» και ξέχασαν το κυνηγητό, το ξύλο και τις χειροπέδες που έβαλαν στο θύμα ● Μήνυση για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά των αστυνομικών του ΤΑΕ Σούδας έχει υποβάλει η οικογένεια του θύματος.
 
Μια σοβαρότατη καταγγελία για τις συνθήκες θανάτου του 58χρονου Κώστα Μανιουδάκη, ιδιοκτήτη ταβέρνας στα Χανιά, στα χέρια των αστυνομικών αρχών κάνει η οικογένειά του. Ο θάνατος συνέβη την 1η Σεπτεμβρίου και δόθηκε, τότε, στη δημοσιότητα από πηγές της αστυνομίας ως τυχαίο περιστατικό ανακοπής κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

Γιατί οι ΗΠΑ δεν τιμωρούν την “αιρετική” Τουρκία

Για να κατανοήσουμε τη δυναμική των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να έχουμε μια στοιχειωδώς ρεαλιστική εικόνα του διεθνούς συστήματος και του τρόπου που οι δύο χώρες λειτουργούν στο πλαίσιό του. Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο μιας και το διεθνές σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική φάση, σε φάση έντονης ρευστότητας. Πολλώ δε μάλλον όταν δεν θες καν να επιχειρήσεις κάποια ρεαλιστική ανάγνωση, όπως κάνουν οι ελληνικές ηγετικές ελίτ.
 
Αυτές επιμένουν να παραμένουν εγκλωβισμένες σε αναγνώσεις της πραγματικότητας, οι οποίες ίσως είχαν κάποιο νόημα 25-30 χρόνια πριν, αλλά σήμερα είναι παραπλανητικές φαντασιώσεις. Η κυρίαρχη αντίληψη στην Ελλάδα είναι ότι ο κόσμος παραμένει μονοπολικός, ωσάν ο παλιός Ψυχρός Πόλεμος να είχε τελειώσει μόλις χθες, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τον κυρίαρχο πόλο ισχύος του πλανήτη, πλαισιωμένες από τα άλλα δυτικά κράτη.