MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Forbes: Γιατί το ράλι του χρυσού μπορεί να διαφέρει αυτή τη φορά

Του Rob Isbitts
Forbes

Τα ομόλογα θα μπορούσαν να χάσουν τη μάχη για το «trade του φόβου»

«Διαφέρει αυτή τη φορά». Πόσες φορές έχω ακούσει αυτή τη φράση όταν πρόκειται για επενδύσεις; Δεν θα έχει κακή κατάληξη η ραγδαία κερδοσκοπία στις IPO; Φυσικά και θα έχει. Μπορούν οι καταναλωτές να δαπανούν συνεχώς χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν κάποια στιγμή ένα τεράστιο τίμημα; Μην το πιστεύετε.

Μας αποχαιρέτισε

Αυτά που μας απασχολούν αυτόν τον καιρό είναι οι λεγόμενες «ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων» και οι υφέσεις. Ιστορικά, το ένα έχει οδηγήσει στο άλλο. Φυσικά, υπάρχει μια «χορωδία» επενδυτών που εναντιώνονται στην τάση υποστηρίζοντας ότι αυτή η φορά θα είναι… επαναλάβετε μετά από μένα… διαφορετική! Αυτό μου θυμίζει το αστείο για την παλιά Δύση: οι ευκαιρίες είναι από ισχνές έως μηδαμινές… και οι ισχνές δεν υπάρχουν πια. 


Τράπεζες και χρήμα

Εάν εξοφλούνταν θεωρητικά όλα τα δάνεια, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε, οπότε οι καταθέσεις θα εξαφανίζονταν – ενώ η μοναδική εναλλακτική δυνατότητα στο χωρίς αντίκρισμα χρήμα, λόγω της χειραγώγησης του χρυσού, είναι τα επικίνδυνα ψηφιακά νομίσματα. Σε κάθε περίπτωση, μετά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού το 1971, όλα τα χρήματα είναι απλά χαρτιά, «τραπεζογραμμάτια», μη εγγυημένες υποσχετικές πληρωμής των τραπεζών, χωρίς κανένα αντίκρισμα – στηριζόμενα μόνο στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Έμμεσα βασίζονται στο ΑΕΠ, οπότε είναι λογική η σύνδεση της ποσότητας τους με το ρυθμό ανάπτυξης – άρα η μανία των κρατών για την ανάπτυξη των οικονομιών τους, με κάθε τρόπο και με κάθε θυσία. τα χρήματα δεν δημιουργούνται από τα κράτη ή/και από τις κυβερνήσεις. Οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν μόνο τα μετρητά, κέρματα ή χαρτονομίσματα, τα οποία είναι λιγότερα από το 10% των συνολικών, ενώ οι ιδιωτικές πάνω από το 90% – με τη μορφή των λογιστικών χρημάτων μέσω της παροχής δανείων. Εν προκειμένω, όταν αυξάνεται ο δανεισμός σε μία χώρα δημιουργούνται νέα χρήματα (ρευστότητα), ενώ όταν εξοφλούνται τα δάνεια «καίγονται» τα υφιστάμενα χρήματα .

Αρχείο 2017

Με 356 δισ. χρέος, περί τα 104 δισ. οφειλές των ιδιωτών στις εφορίες και 75 δισ. NPEs η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι προβληματική

Υπάρχουν ζωτικής σημασίας... οικονομικοί δείκτες που επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία είναι προβληματική.....

Η εικόνα που καλλιεργείται εσχάτως είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούν μια μεγάλη αλλαγή στην οικονομία.

Ακόμη και εάν γίνει αποδεκτό αυτό το επιχείρημα η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ζωτικής σημασίας... οικονομικοί δείκτες που επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία είναι προβληματική.

-Το χρέος συνεχίζει να παραμένει σταθερά υψηλό στα 356,5 δισεκ.

Παραβλέπουν πολλοί το γεγονός ότι επί 9 χρόνια το ελληνικό χρέος και παρά το PSI+… συνεχίζει να είναι σχεδόν αμετάβλητο.

Το χρέος της Ελλάδος το 2019 είναι όσο ήταν στις αρχές του 2010.

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο κυπριακό πρόγραμμα του 3zzz Melbourne Radio

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο κυπριακό πρόγραμμα του 3zzz Melbourne Radio

10 Σεπ 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία, Κοιτάσματα