MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Από την Επιστήμη της Πολιτικής Οικονομίας στην Πολιτική Δράση Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D

Τι γνωρίζουμε από την Οικονομική Ιστορία και από την Πολιτική Οικονομία.


1. Η αυξηση της ζήτησης δεν οδηγεί αναγκαία στην αύξηση των τιμών.

2. Η αύξηση του κατώτερου ονομαστικού μισθού ή η αύξηση του πραγματικού μισθού δεν δημιουργεί ανεργία.

3. Η αύξηση του πραγματικού μισθού δεν αποτελεί αιτία μείωσης των κερδών των εταιρειών.

4. Μια μείωση των αποταμιεύσεων δεν οδηγεί στην μείωση των επενδύσεων και ούτε στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

DW: Αποκαλύψεις στα Pandora Papers για τα εκατομμύρια των συμμάχων του Erdogan

Pandora Papers: Αποκαλύψεις για τα offshore εκατομμύρια των συμμάχων του Erdogan


Αποκαλύψεις σχετικά με το πώς εταιρείες που συνδέονται με το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τ. Erdogan χρησιμοποιούν υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους για να διοχετεύουν εκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό φέρνουν στο φως τα Pandora Papers.
 
Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) την Κυριακή περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για συστήματα φοροαποφυγής στα οποία εμπλέκονται δύο από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας, αναφέρει η Deutsche Welle. 
 

Η παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα

Γιατί αλήθεια χρειάζονται νέες δομές, αφού έχουν δήθεν κλείσει τα σύνορα; Δεν είναι αυτονόητο πως οι δομές υψηλού επιπέδου δημιουργούν μεν σωστά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά, ταυτόχρονα, λειτουργούν ως πρόσκληση για τους εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους του πλανήτη; Είναι σε θέση η χρεοκοπημένη Ελλάδα να τους φιλοξενήσει, όταν διώχνει τα ίδια της τα παιδιά μαζικά στο εξωτερικό; Μπορεί βέβαια να δίνει τα χρήματα για τις κατασκευές η ΕΕ, αλλά ασφαλώς θα ζητάει και άλλα ανταλλάγματα – εις βάρος φυσικά των Ελλήνων.