MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Στη δημοσιότητα η πρώτη ηχογράφηση Βαρουφάκη από Eurogroup: Το ηχητικό με τον Σόιμπλε

Τις ηχογραφήσεις των Eurogroup του 2015 θα δώσει στη δημοσιότητα ο Γιάνης Βαρουφάκης, το Σάββατο. Ήδη κυκλοφόρησε ηχητικό με τον Σόιμπλε.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πρώτη ηχογράφηση του Γιάνη Βαρουφάκη από συνεδρίαση του Eurogroup το ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του 2015.

Όλες οι συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε καταγράψει πρόκειται να δημοσιοποιηθούν το Σάββατο, 14 Μαρτίου.

Σκούρα τα πράγματα στην ελληνική οικονομία, σε συναγερμό για νέα μέτρα - Με τηλεδιάσκεψη και χωρίς το ΔΝΤ η 6η αξιολόγηση

Το ΔΝΤ είχε αφήσει ανοικτό να μην συμμετάσχει στην αποστολή των ευρωπαϊκών θεσμών και να πραγματοποιήσει ξεχωριστό έλεγχο για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στις 5 – 8 Μαίου του 2020.

Κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα το αίσθημα της ανησυχίας στην κυβέρνηση βλέποντας το βαθύ σκούρο χρώμα που σκεπάζει την οικονομία.

Ο κορωνοιός επηρεάζει ευθέως τα βασικά μεγέθη και τις παραδοχές του κρατικού προϋπολογισμού τα οποία μόνο με τη λήψη δραστικών οικονομικών μέτρων στην πραγματική οικονομία μπορεί να αναστραφεί η κατηφορική τους πορεία.

Game over - Οι παρεμβάσεις έως 4 τρισ με repos από Fed και με QE από ΕΚΤ δεν πείθουν - Διεθνής πανικός Dow -10%, DAX -12,24%, Μιλάνο -16,92%

Σε καθεστώς πανικού οι επενδυτές μετά την κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Απογοήτευσε η ΕΚΤ 

(upd12) Η συνδυαστική παρέμβαση της FED που προσφέρει 1,5 τρισεκ. δολάρια σε repos - και δυνητικά έως 4 τρισεκ - για να στηρίξει την καταρρέουσα διατραπεζική αγορά και το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ομολόγων και της ΕΚΤ που επέκτεινε την ποσοτική χαλάρωση... δεν έπεισε τις αγορές καθώς τόσο η Wall όσο και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια κατέρρευσαν σήμερα 12 Μαρτίου 2020 σημειώνοντας δραματικές απώλειες. 

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα FED με ανακοίνωσή της τονίζει ότι ξεκινάει από τις 12 Μαρτίου 2020 αγορές repos αξίας 500 δισ. δολαρίων, καθώς και αύριο 13/3 επιπλέον 500 δισεκ. ευρώ συνολικά 1,5 τρισεκ. και συνολικά 4 τρισεκ καθώς οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν. 

Τουρκία: Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης – μέλος του ΙΗΑ

Το απόφθεγμα του Σκοπελίτη Κωνσταντίνου (μετέπειτα Καισάριου) Δαπόντες (1713-1784) ταιριάζει απόλυτα στην κατάσταση που βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Τ. Ερντογάν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά: 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2020 ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες «τετραμερή σύνοδο κορυφής» Τουρκίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας για το Ιντίλμπ της Συρίας. Αντ΄ αυτού, πήγε εσπευσμένα στην Μόσχα (5 Μαρτίου 2020) όπου ο Πούτιν του επεφύλαξε ένα χοντρό καψώνι: Ο μεγαλομανής Ερντογάν και σύσσωμη η ακολουθία του (Τσαβούσογλου, Καλίν, Ακάρ κ.ο.κ.ε.) περίμεναν τον οικοδεσπότη Βλαδιμίρ Πούτιν να τους υποδεχτεί επί 120 δευτερόλεπτα, σε αίθουσα διακοσμημένη με πορτρέτα Ρώσων στρατηγών από νικηφόρους για την Ρωσία πολέμους εναντίον των Τούρκων!