MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Γαλλία: Με «βραχιολάκι» ο Σαρκοζί που καταδικάστηκε για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάσθηκε σήμερα στο Παρίσι σε δεύτερο βαθμό σε φυλάκιση τριών ετών, το ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μια κύρωση που είναι πρωτοφανής για έναν πρώην πρόεδρο της χώρας.
 
Ο Σαρκοζί είναι ο Γάλλος πρόεδρος που όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει ότι θα κάνει δημοψήφισμα για τα μνημόνια, είχε «ανέβει έξαλλος στην καρέκλα» και τον έβριζε! Τότε τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ εκθείαζαν όχι τον  τότε Έλληνα πρωθυπουργό αλλά …τον Σαρκοζί.
 

Πως το κοίτασμα Αφροδίτη δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί, με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν την κατασκευή αγωγού, που θα συνδέει τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, για μεταφορά φυσικού αερίου στο νησί, στο οποίο θα κατασκευαστεί σταθμός υγροποίησης. Αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ιερουσαλήμ, την περασμένη εβδομάδα. Προέχουν πάντως οι συνεννοήσεις για το κοίτασμα Αφροδίτη.
 

Μετά τον ΟΟΣΑ και η Κομισιόν «γκρεμίζει» το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6,7% το 2022»

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια «άδειασαν» τις τσέπες των Ελλήνων
 
Μετά την έκθεση του ΟΟΣΑ και η Κομισιόν αποδομεί το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την οικονομία και την… αύξηση των μισθών καθώς στην πραγματικότητα έχουν μειωθεί και μάλιστα πάρα πολύ.
 
Στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαΐου, καταγράφεται η λίστα με τον πραγματικό μισθό ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στα χαμηλά της εν λόγω κατάταξης, σημειώνοντας μείωση 6,7% στον πραγματικό μισθό για την άνοιξη 2022.
 

Το γερμανικό DNA της Ν.Δ.

Αναμενόμενη η δήλωση Σκέρτσου για την παραγραφή του κατοχικού χρέους
 
Η δήλωση του κ. Σκέρτσου για την παραγραφή του γερμανικού κατοχικού χρέους δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Hταν αναμενόμενη, επειδή λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι το κόμμα της Ν.Δ. εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα, όπως άλλωστε πράττουν όλα τα κόμματα εξουσίας.
 
Ο κ. Σκέρτσος, όμως, για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν θα τολμούσε να εκφραστεί χωρίς πολιτική καθοδήγηση, επειδή το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών πάντα το διαμορφώνουν πρώτα η Ουάσινγκτον και μετά το Βερολίνο, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί επιλέγονται επί τη βάσει αμερικανοφιλίας ή γερμανοφιλίας. Ο κ. Τσίπρας πριν γίνει πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον όχι μόνο για να πάρει το χρίσμα, αλλά και για να επιβεβαιώσει την παραδοσιακή ελληνική αμετροέπεια, με το να μη διστάσει να εκφραστεί πολιτικά μέσω μιας ιδιότυπης αγγλοελληνικής διαλέκτου που καλλιέργησαν τα ελληνικά καμάκια τη δεκαετία του 1960 στις παραλίες. Η Ουάσινγκτον ικανοποιήθηκε με τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και την αποστολή του οπλισμού τους στην Ουκρανία.