MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Καλεντερίδης : Μύθοι και αλήθειες για την τουρκική εξωτερική πολιτική – Το παράδειγμα της στρατηγικής ήττας που υπέστη η Τουρκία στη Συρία

του Σάββα Καλεντερίδη

Ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα στη χάραξη στρατηγικής, αλλά και τη διαχείριση της πολιτικής πραγματικότητας με την γείτονα Τουρκία, ήταν –και εν μέρει παραμένει– η αδυναμία σωστής ανάγνωσης των προθέσεων, των σχεδιασμών και της πραγματικής δύναμης (πολιτικής και στρατιωτικής) της Τουρκίας.

Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επί δεκαετίες δεν μεταφράζονταν από τα τουρκικά τα ιδεολογικά κείμενα, μελέτες, βιβλία και άρθρα, τα οποία είτε εμπνέουν τους Τούρκους πολιτικούς για να σχεδιάσουν την τουρκική στρατηγική είτε την αντικατοπτρίζουν.

Η απίστευτη αποτυχία του ΔΝΤ – Χορήγησε δάνειο 57 δισ στην Αργεντινή και στις 29/8 χρεοκόπησε

Συνολικά η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει 9 φορές έως τώρα και φαίνεται ότι έχει ακόμη μέλλον.

Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η μεγάλη αποτυχία του ΔΝΤ το οποίο μόλις πρόσφατα χορήγησε δάνειο 57 δισεκ. δολαρίων στην Αργεντινή και αυτή χρεοκόπησε στις 29 Αυγούστου του 2019.

Η Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Αργεντινή για μια ημέρα σε επιλεκτική χρεοκοπία ή selective default.

Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που απέτυχε το ΔΝΤ, η περίπτωση της Αργεντινής είναι η μεγάλη απόδειξη ότι το ΔΝΤ έχει υποπέσει σε απίστευτα λάθη, προβλέψεις, οικονομικές πολιτικές και στρατηγικές.

Τουρκία: Αποκαλυπτικές συγκρίσεις…

Η Τουρκία συστηματικά απαιτεί από ολόκληρο τον κόσμο αυτά ακριβώς που η ίδια περιφρονεί όταν πρόκειται να τα εφαρμόσει μέσα στην Τουρκία. Ο διαρκής αυτός παραλογισμός στην διεθνή πολιτική σκηνή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, στην διεθνή απομόνωση της Τουρκίας η οποία έχει ήδη πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η Τουρκία δεν ζει μόνη της στον πλανήτη της γης. Ζει μαζί με διακόσιες ακόμα χώρες που έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με αυτήν, αλλά ονειρεύεται την ανασύσταση μιας αυτοκρατορίας που δημιουργήθηκε με αιματηρές επιδρομές σε ξένα εδάφη και κατέρρευσε παταγωδώς δημιουργώντας την σημερινή Τουρκία πάνω σε κατεκτημένα εδάφη άλλων λαών. Θεωρεί ότι «δίκαιο είναι ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Παντουρκισμού», της ιδεολογίας δηλαδή του τουρκικού επεκτατισμού, περιφρονώντας πλήρως όλους τους διεθνείς κανόνες και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σαν χώρα. Με τα δεδομένα αυτά, η μακροημέρευση της «Τουρκικής Δημοκρατίας» δεν είναι βέβαιο πως θα είναι ούτε ασφαλής, ούτε και διαρκής… 

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΒΟ (Α’ Μέρος)

Μετά την αποχώρηση Μυτιληναίου εν μέσω μνημονίων, αποφασίζεται το 2012 επί Στουρνάρα η ιδιωτικοποίηση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, κάτω από πιέσεις της Τρόικας. Όμως το 2013 αλλάζουν γνώμη και αποφασίζεται να μη ιδιωτικοποιηθούν τελικά – αλλά να γίνει αναδιοργάνωση που στην περίπτωση της ΕΛΒΟ σημαίνει εκκαθάριση και απαξίωση! Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, ενώ το 2015 είχε υπογραφεί συμφωνία για συντήρηση BMP-1 του Ελληνικού Στρατού που θα παραχωρούνταν στην Αίγυπτο στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας, το Υπουργείο Οικονομιών τους επέπληξε γιατί είχε άλλα σχέδια!! Τελικά ούτε αυτό αλλά ούτε και ένα πρόγραμμα για κατασκευή 250-300 Hummer για το Ιράκ προχωρούν. Επίσης το 2013 ακυρώνεται λόγω αδυναμίας της ΕΛΒΟ να εκτελέσει την συμφωνία, έργο προμήθειας 309 φορτηγών για την Εθνοφρουρά της Κύπρου που είχε υπογραφεί το 2008 και είχε προϋπολογισμό 38 εκ. €. Κι αυτή την περίοδο, αντί η ΕΛΒΟ να παράγει ή να σχεδιάζει οχήματα για τον Ελληνικό Στρατό, παραχωρούνται 460 μεταχειρισμένα ΤΟΜΠ Μ-113 από τις ΗΠΑ όπως και Μ-114. Απλά σημειώνουμε τα γεγονότα και αφήνουμε να το κρίνουν οι έμπειροι Έλληνες αξιωματικοί.

Κρυφές αυξήσεις της Δ.Ε.Η.! Ντροπή! Πάλι οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν τα… σπασμένα

■ Εξανεμίζονται οι (ψηφισμένες) μειώσεις του ΦΠΑ και επιβάλλονται χρεώσεις στα τιμολόγια, ύψους 500.000.000 ευρώ

■ Καταστροφική επιλογή η περικοπή της έκπτωσης για τους συνεπείς στο 5%
Επιβάρυνση στα τιμολόγια ρεύματος, που συνολικά θα ξεπερνά τα 100.000.000 ευρώ, θα δουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι συνεπείς -στις πληρωμές τους- πελάτες της ΔΕΗ.

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, συνολικού ύψους 500.000.000 ευρώ, στήθηκε στην «πλάτη» των πελατών της και προβλέπει μεταξύ άλλων: