MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Κώστας Γρίβας: προσπαθούν να μας πείσουν ότι το Ελληνικό έθνος δημιουργήθηκε μετά την Επανάσταση

Ο καθηγητής της σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας μιλάει για τον εθνομηδενισμό και τις απόψεις που προσπαθούν να επιβληθούν στην κοινωνία για την Ελληνική επανάσταση. Ο καθηγητής αναφέρει την στάση δυτικών και συμμάχων απέναντι στην Ελλάδα και πώς το αφήγημα ενός νέου έθνους εξυπηρετεί κάποιους.

Ο καθηγητής αναφέρει το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου ο απελευθερωτικός αγώνας δεν είχε εθνικά χαρακτηριστικά αλλά ήταν ένας αγώνας ανεξαρτησίας των προσφύγων έναντι κυρίως των Άγγλων.

Αντίθετα σε εμάς όπως τονίζει ο καθηγητής υπήρχε ένα έθνος που ήθελε να απελευθερωθεί από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Νέα κυβερνητική «επιτυχία» - Bloomberg: «Η Ελλάδα του Κ.Μητσοτάκη στις χειρότερες χώρες στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού»

Η Ελλάδα στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες


Παρά το κυβερνητικό αφήγημα πως το lockdown έχει «επιτυχία», η έκθεση του Bloomberg είναι αποκαλυπτική.


Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη αντοχή στην πανδημία για τον μήνα Μάρτιο.

Eιδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 40ή θέση ανάμεσα σε 53 χώρες και την 17η ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες που αξιολογούνται μηνιαία από το Bloomberg σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.


Η ήττα της Σαουδικής Αραβίας και η κατάρρευση της Τουρκίας


Οι αντάρτες της Υεμένης απέρριψαν την ειρηνευτική πρόταση της Σαουδικής Αραβίας – οπότε φαίνεται πως οι Σαουδάραβες ηγέτες δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να παραδοθούν άνευ όρων, αντιμετωπίζοντας μία ταπεινωτική ήττα. Από την άλλη πλευρά, με την τουρκική οικονομία στο καναβάτσο, μεταξύ άλλων λόγω της τρομακτικής νομισματικής κρίσης που βιώνει, η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να υποκύπτει και να συμβιβάζεται με τις παράλογες απαιτήσεις του δικτάτορα της – ούτε φυσικά να διεξάγει διαπραγματευτικές συζητήσεις χωρίς νόημα. Η νομισματική κρίση άλλωστε της Τουρκίας είναι αντικειμενική και θα διαρκέσει αρκετά – με κριτήριο την κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ της, παράλληλα με την αύξηση της ποσότητας χρήματος εκ μέρους της κεντρικής της τράπεζας που προκαλεί τόσο τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος, όσο και τον πληθωρισμό. Η υποτίμηση αυτή αφενός μεν θα γονατίσει τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της, αφετέρου θα αυξήσει τα ελλείμματα της – λόγω της ανόδου των τιμών των εισαγομένων προϊόντων και ειδικά της ενέργειας, από την οποία εξαρτάται απόλυτα. Την ίδια στιγμή η αγοραστική δύναμη των Πολιτών της συρρικνώνεται επικίνδυνα, οπότε είναι θέμα χρόνου η αντίδραση τους – το ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών και εξεγέρσεων δηλαδή που θα οδηγήσουν στην ανατροπή του δικτάτορα της.


Ο χρήσιμος ηλίθιος


Επιστρέφει στην επικαιρότητα η βρωμιά των πολιτικών που κατέστρεψαν την Ελλάδα, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο – ενώ είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες του εθνικού τσαρλατάνου, τουλάχιστον για την κατάρρευση των τραπεζών, αφού ακόμη και ένας ανόητος γνωρίζει πως πριν δοκιμάσει κανείς να συγκρουστεί με τους πιστωτές της χώρας, αν υποθέσουμε πως αυτή ήταν η πρόθεση του (αμφιβάλουμε σε μεγάλο βαθμό), επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων.


Επικαιρότητα


Ο πρόεδρος ενός κόμματος πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο χαρακτηριστικά: (α) να είναι έντιμος και (β) να παραμένει αξιοπρεπής – γεγονός που σημαίνει πως δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν πολιτικό του αντίπαλο, ούτε να επιτίθεται προσωπικά σε οποιονδήποτε, επιδιώκοντας δημοσιότητα και πολιτικά οφέλη. Είναι δε ξεκάθαρο πως όταν τα «φιμωμένα» από την κυβέρνηση ΜΜΕ φιλοξενούν μία συνέντευξη σου, με κατηγορίες εκ των υστέρων σε πρώην συνεργάτες σου, μετά από πολλά χρόνια, έχεις προσφέρει αντάλλαγμα – εν προκειμένω μάλλον το διασυρμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε είναι αληθινές οι κατηγορίες, είτε ψεύτικες και όχι μόνο.