MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Υπάρχει ένα μαγικό δέντρο χρήματος;

Μετά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού, (α) οι τράπεζες δεν λειτουργούν με ένα μοντέλο πολλαπλασιαστή χρημάτων, χορηγώντας δάνεια σε κάποιο πολλαπλάσιο των καταθέσεων τους, (β) τα χρήματα δημιουργούνται με την πίστη, είτε πρόκειται για πίστη σε συνεχώς αυξανόμενες τιμές των παγίων, είτε για οποιαδήποτε άλλη επένδυση και (γ) τα χρήματα δεν έχουν κάποια έμφυτη αξία, αλλά είναι απλά ο δείκτης εμπιστοσύνης μεταξύ ενός δανειστή και ενός δανειολήπτη. Ως εκ τούτου, όλοι αυτοί που ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει «λεφτόδεντρο» είναι στην ουσία ανόητοι ή έχουν απλά πλήρη άγνοια – αφού τα χρήματα προέρχονται πράγματι από ένα τέτοιο δέντρο (μεταφορικά φυσικά), οπότε το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος το κατέχει ή ποιός είναι υπεύθυνος για αυτό.

Το μεταναστευτικό σχέδιο Soros

Από τα άρθρα και τις δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου εύλογα συμπεραίνει ο κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος πως πράγματι υπάρχει «σχέδιο Soros» για την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη – όπου πλέον η βασική πύλη εισόδου είναι η Ελλάδα. Το σχέδιο δε αυτό συγκλίνει με τις προθέσεις της Τουρκίας, όσον αφορά το βίαιο εποικισμό της Ελλάδας – ενώ απορεί κανείς γιατί δεν λύνει το πρόβλημα η ελληνική κυβέρνηση, αφού υπάρχει λύση.

Άποψη

Το 2018 ο υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας έστειλε μία επιστολή στον πρόεδρο της Αυστρίας (εικόνα), με στόχο να τον πείσει σχετικά με το ότι υπάρχει πράγματι ένα «σχέδιο Soros» για τη μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη.

Καλεντερίδης : Από το Ελσίνκι στη Χάγη, όπως λέμε από τη Γη στη Σελήνη

Σάββας Καλεντερίδης

Το Ελσίνκι ήταν μια φαινομενικά ευφυής κίνηση, ένας διπλωματικός ελιγμός για να παραπεμφθούν τα λεγόμενα ελληνοτουρκικά προβλήματα στις Βρυξέλλες, να «απορροφηθεί» από τους θεσμικούς μηχανισμούς αλλά και από όλες τις χώρες της ΕΕ η τουρκική επιθετικότητα, και ταυτοχρόνως να πάψει η Ελλάδα να είναι η χώρα που σήκωνε για περίπου είκοσι χρόνια το βάρος του μπλοκαρίσματος των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Παρότι εντοπίζουν κοιτάσματα, τρεις δεκαετίες μετά δεν έχουν γίνει ακόμα γεωτρήσεις…

Σε λίγες εβδομάδες το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer θα προχωρήσει στην υλοποίηση του γεωτρητικού προγράμματος που έχουν προγραμματίσει η κοινοπραξία Total-Eni-Kogas στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer μπορεί να κάνει γεώτρηση μέχρι βάθους 13 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 4 χιλιόμετρα είναι το θαλάσσιο βάθος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 7 ερευνητικές γεωτρήσεις και μία επιβεβαιωτική ενώ η κοινοπραξία Exxon-Mobil-Qatar θα κάνει μία επιβεβαιωτική με άλλο γεωτρύπανο. Οι γεωτρήσεις της κοινοπραξίας Total-Eni-Kogas θα γίνουν σε 6 παραχωρήσεις-περιοχές που αμφισβητούνται από την “παντοδύναμη” Τουρκία.


Διερωτώμαι τι κότσια έχουν οι Κύπριοι και ιδιαίτερα ο υπουργός Λακκοτρύπης. Ούτε οι Τούρκοι τον ενοχλούν ούτε οι περιβαλλοντολόγοι; Οι Κύπριοι αξιοποιώντας τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μέχρι σήμερα ανακάλυψαν 0.5 τρις Μ3 φυσικού αερίου, έφεραν κοντά τους Γάλλους, Ισραηλίτες και Αιγυπτίους. Ανάπτυξη και τεράστια γεωπολιτική αναβάθμιση. Δεν ασχολούνται με την πράσινη ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ασχολούνται με την επιβίωση της χώρας τους.

Ως πρόβατα επί σφαγήν στη Χάγη για τον εθνικό ακρωτηριασμό μας...

Της Κρινιώς Καλογερίδου

Ως πρόβατα επί σφαγήν στη Χάγη για τον εθνικό ακρωτηριασμό μας...

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά το μακρινό και ταυτόχρονα κοντινό σε μας 1995, ο όρος ''casus belli'' που πρωτοεμφανίστηκε τότε (κατόπιν απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης) με την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναθερμαίνεται εκ μέρους της επιθετικής Τουρκίας και του νεο-Οθωμανού Προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ποιοι και πώς φάγαμε 1,6 τρισ. ευρώ μέσα σε 37 χρόνια

Από τότε που ο τότε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στη συνέντευξή του στο «Βήμα» (31 Δεκεμβρίου 2010) επανέλαβε, συμπληρωμένη και διευκρινισμένη, τη δήλωση που είχε κάνει στη Βουλή στις 21 Σεπτεμβρίου 2010 για το «τα φάγαμε μαζί» μένει μετέωρο το ερώτημα «ποιοι μαζί;». Τότε είχε πει, συγκεκριμένα, τα εξής: «Η απάντηση σε όλους, όσοι μας ρωτάτε «πού τα φάγατε τα λεφτά», είναι μία: Σας διορίζαμε για χρόνια, τα φάγαμε μαζί»! 

 
Η απάντηση αυτή είχε τότε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αλλά όλες ήταν αόριστες και έδιναν την εντύπωση ότι «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται». Δυστυχώς, οι έντονες αυτές αντιδράσεις δεν συνοδεύτηκαν από μια συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη έρευνα που θα έκανε ακόμα κι ένα απλός μπακάλης. Οτι, δηλαδή, για να «φας» ή να σπαταλάς κάτι πρέπει να το έχεις! 

«Αργοπεθαίνει» ο Ασάνζ: Tον κρατούν φαρμακευτικά σε καταστολή – διαπλεκόμενη η δικαστής του

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Τζούλιαν Ασανζ ενημέρωσε ότι τον κρατούν φαρμακευτικά σε καταστολή και ότι «αργοπεθαίνει στη φυλακή». Διαπλοκή της βρετανής δικαστού του με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας αποκαλύπτει δικηγόρος. 

Αυξάνονται οι ενδείξεις, και η ανησυχία, ότι επιθυμία των διωκτών του είναι να πεθάνει στη φυλακή ο Τζούλιαν Ασάνζ, με την σιωπηλή ανοχή τόσο των βρετανικών αρχών όσο και της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Ο ίδιος ο Ασάνζ εξέφρασε την ανησυχία του, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δημοσιογράφο που τον είχε βοηθήσει το 2010 ώστε να μην εκδοθεί στη Σουηδία. 

Η παγκόσμια οικονομία απειλείται με αργή ασφυξία

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε συνθήκες αργής ασφυξίας υπό το βάρος της αναταραχής στις εμπορικές συναλλαγές, της ψηφιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής, με κίνδυνο πυροδότησης της κοινωνικής έντασης: το σενάριο της δυσπραγίας του 2019 κινδυνεύει να συνεχισθεί το 2020, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει πλαφόν 2,9% για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020, όπως ακριβώς και το 2019. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης από την παγκόσμια ύφεση του 2009, που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. «Βρισκόμαστε σε μία ανησυχητική περίοδο», σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπουν.

Η λιβυκή κρίση διεθνοποιείται – οι αντιφάσεις των ΗΠΑ αναδεικνύονται

Του Κώστα Ράπτη

Το παράδοξο της λιβυκής κρίσης δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί εντονότερα: όσο περισσότερο αυτή διεθνοποιείται, τόσο πληθαίνουν οι δηλώσεις καταδίκης της ανάμιξης τρίτων στην τραγωδία της βορειοαφρικανικής χώρας. Και όσο περισσότερο η κρίση στρατιωτικοποιείται, τόσο πληθαίνουν οι εκκλήσεις για ειρηνική επίλυσή της.

Για ειρηνική επίλυση έκαναν λόγο σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, καθώς η Ρώμη, άλλοτε αποικιακή κυρίαρχος της Λιβύης και προστάτιδα της κυβέρνησης Σαράτζ στην Τρίπολη, αντιλαμβάνεται ότι χάνει κάθε έλεγχο και στρέφεται προς τη δύναμη εκείνη που θεωρείται πλέον ως η πιο επιδραστική στα λιβυκά πράγματα.